Egy diktatúra vezetője, Tarantino zeneszerzője, bevándorlásellenes finn: mi a közös bennük?

2017.03.16. 21:53

Vegyes, sőt mondhatni tarka külföldi társaság kapott rangos magyar állami kitüntetést március 15. alkalmából, derítette ki az MTI a Magyar Közlönyből. Nemzetünk elismert külföldi barátai között van ugyanis

  • Karim Kazsimkanovics Maszimov volt kazah miniszterelnök, akinek a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend nagykeresztjét adta. Ő Nurszultan Nazarbajev kvázi diktátor pártjának tagja. Nazarbajevről annyit érdemes tudni, hogy a legutóbbi elnökválasztáson hivatalosan a voksok 97 százalékát kapta.
  • Kapott kitüntetést Maria Lhoela, az Igaz Finnek nevű nacionalista, bevándorlásellenes populista párt tagja, aki egyébként egyben a finn parlament elnöke.
  • Ugyanakkor a másik oldalról az Európai Néppárt vezetője, a magyar kormánynál (és Lohelánál is) jóval centristább Joseph Daulnak is jutott egy középkereszt csillaggal.
  • Sőt, egy finn szociáldemokrata, Eero Heinäluoma is megkapta a középkeresztet.
  • Az est sztárja viszont mindenképpen Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas, Grammy-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas zeneszerző. Ő vélhetően azért részesült a díjban, mert a Sorstalanság filmváltozatának zenéjét is ő szerezte.
  • Kapott még középkeresztet a lengyel Andrzej Dziega, a Szczecin-kamieni Egyházmegye érseke, illetve Serdar Cam, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség elnöke is.

A díjazottak az indoklás szerint sokat tettek Magyarország és saját hazájuk kapcsolatáért, illetve a magyar kultúra erősödéséért.