Mégsem lesz kilencosztályos az iskola?

2017.03.16. 08:03

Egyelőre nem lesz kilencosztályos az általános iskola – írja a Magyar Idők. A lap cikke szerint a kormányon belül nincs konszenzus a kilencosztályos általános iskola bevezetéséről, az iskolarendszer átalakításáról csak a szakmai egyeztetés után dönthet a kabinet.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március elején jelentette be a kilencosztályos általános iskola ötletét. Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, a kormány rábólintott az elképzelésekre. A bejelentés idején ezek voltak a célkitűzések:

  • Kilenc évfolyamos általános iskola bevezetését tervezi a kormány. A plusz évfolyamot az óvoda és az iskola közötti szakadék áthidalására hoznák létre 2019-től.
  • Teljesen újragondolják a Nemzeti alaptantervet (NAT). Ennek középpontjában a lexikális ismeretek mellett a használható tudás, a gyermekek érzelmi és értelmi fejlődése, a most tantárgyakra szétbontott ismeretek összekapcsolása áll.
  • A NAT-ról szakmai vita indul, minden érintett véleményére kíváncsi a kormány. 
  • Az új tervekhez iskolabővítésekre és több pedagógusra lesz szükség. Átalakítják a pedagógusképzést és a pedagógus-továbbképzést.

Balog most azt mondta, az új iskolarendszer bevezetése előtt társadalmi vita szükséges, de az új rendszer szükségességéről szakmai konszenzus van. A pedagógus-szakszervezetek azonban azt jelezték, hogy előzetes egyeztetés nem zajlott, a miniszter bejelentése őket is váratlanul érte.