Ellehetetlenítik a Pető Intézetben dolgozók munkáját

2017.03.16. 15:17
A Pető Intézetet legtöbben a mozgássérült gyerekeket fejlesztő központként, iskolaként ismerik, kevesen tudják, hogy Pető András a konduktív pedagógia módszerét valójában felnőttekre, egészen pontosan a saját apjára fejlesztette ki. Ma 120 koponyasérült, gerincsérült, agyvérzéses, baleset után épülő, Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes felnőtt jár az ambulanciára, ahol hét konduktor dolgozik velük. Vagyis csak dolgozott, mert március legelején négynek felmondtak közülük, egyet áthelyeztek, a két maradó konduktor pedig két hónapon belül nyugdíjba megy. A Petőt felügyelő kancellár szerint minden rendben.

A felnőtt ambulancián a Petőt felügyelő Kancellária adatai szerint 100-120 embert látnak el, a betegek kedvezményes áron, alkalmanként 1800 forintért vesznek részt a foglalkozásokon.

Például Szalay Zsuzsanna is, aki 2009-ben kapott agyi infarktust. „A heti három torna a legfontosabb az életemben. Eleinte még vittek, de ma már lépcsőzök, és egy-két dolog kivételével önálló vagyok. Bízom benne, hogy ezen a lehetetlen állapoton valaki segít, vagy majd azt mondják elnézést tévedtünk, minden marad a régiben, a konduktorok fizetését felemeljük, az épületet rendbe tesszük, az ósdi eszközöket kicseréljük. Miért ne lehetne egyszer így?” – teszi fel a költői kérdést a felnőtt ambulanciára négy éve járó Zsuzsanna.

Mi az a konduktív pedagógia?

dr. Pető András (1893-1967) orvos-pedagógus, a konduktív pedagógia megteremtője. Pető felfogása szerint a mozgássérülésért a különböző funkciók összerendezetlensége, az idegrendszer összműködésének a károsodása vagy hiánya a felelős. A konduktív nevelés alapgondolata, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, kihasználatlan kapacitással, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. A konduktív nevelés nem változtatja meg a fogyatékosságot, hanem a koordinált működést kívánja megtanítani a sérültek számára, hogy alkalmazkodni tudjon környezetéhez. (Forrás: Pető.hu)

László Károly, akinek sclerosis multiplexe van, és szintén az ambulanciára jár, azt mondja, a terápiának köszönhetően képes még dolgozni: „Építészmérnökként munkám 40 százalékát töltöm építkezéseken járva. 60 százalékban tervezőként, vagy műszaki ellenőrként készítem elő az építkezések bejárását. A terápia segített abban, hogy mozgásom lehetővé teszi a komplex munkavégzésemet. Nem szorulok segélyre, feleségemmel együtt munkával tudjuk biztosítani a családunk életéhez szükséges anyagi javakat. A terápia lehetővé teszi, hogy adófizető állampolgár lehessek. Az Intézményhez tartozás, a konduktorokból sugárzó tudás hosszú távon is biztos hátteret jelent számomra és a családomnak is. A konduktorok valószínűleg gazdasági okokból történő, rendkívül érzéketlenül végrehajtott eltávolítása ezt a pszichoszomatikus szempontból fontos hátteret bizonytalanítja el.”

A konduktoroknak azért kellett menni, mert nem voltak hajlandóak aláírni a szerződésük módosításáról szóló papírt, ugyanis a jelenleginél rosszabb feltételekkel kellett volna dolgozniuk. A konduktorokat már az rosszul érintette, hogy a szerződés-módosító dokumentum értelmében a munkakörük nem konduktor többé, a továbbiakban „szakmai szolgáltató”-ként kell dolgozniuk. És ez még nem minden, 

a korábbi 46 nap szabadság-keretüket 21 napra csökkentették, és a kötelezően bent töltött óraszámukat 22 óráról 40 órára növelték.

A konduktorok fizetése a Mihály Máté Győző által vezetett Pető-Kancellária szerint nem változik, de az Index birtokában lévő szerződés-módosítás azt írja, az összeget más konstrukcióban kapják, mint eddig. Havi pénzük nagy részét pótlékként kapnák a konduktorok, „munkáltató döntésen alapuló illetményrészként”. Az egyik konduktor az Indexnek azt mondta, hogy a fizetése százezer forinttal lenne kevesebb, ezt az összeget pótlékként kapná, de tartott attól, hogy a munkáltató azt végül nem fizeti ki.

Az egész szerződésmódosítás egyébként azért szükséges a Kancellária szerint, mert óvodai és általános iskolai fejlesztéssel foglakozó kollégáikkal ellentétben a felnőttekkel foglalkozó konduktorok – bár eddig azok voltak – értelmezésük szerint nem pedagógusok többé. „Az érintettek a köznevelési feladatok ellátásában nem vesznek részt, feladatukat a Pető András Főiskola szolgáltatási tevékenysége keretében végzik el, ezért nem sorolhatóak be pedagógus munkakörbe, még abban az esetben sem, ha végzettségük szerint konduktorok” – fogalmaz a Kancellária.

A Kancellária állítja, egy fennálló jogsértést szeretett volna az új szerződésekkel tisztázni. Ugyanakkor az új, „szakmai szolgáltató” nevű munkakör betöltője a hatályos jogszabályok szerint nem oktathat. A konduktorok viszont oktatják a főiskolásokat gyakorlat közben, ugyanis a felnőtt ambulancián található az országban egyedül ilyen nagy létszámú csoport különböző típusú, és súlyossági fokozatú idegrendszeri sérült felnőttekből.

Jogsértésből tehát jogsértés lett, erre a Kancellária azt válaszolta az Indexnek, hogy habár a szakmai szolgáltató nem oktathat, de az „ebbe a munkakörbe besorolt alkalmazottak közvetlenül segítik az oktatók-kutatók munkáját, a hallgatók gyakorlati képzését, továbbá önállóan végeznek kutatási részfeladatokat.”

Habár majdnem minden konduktor elment, egy másik sclerosis multiplexes beteg az Indexnek azt mondta, egyáltalán nem tájékoztatta őt az intézet semmilyen változásról. „Jó tíz évvel ezelőtt SM betegséggel diagnosztizáltak, amiről írásban is megkaptam, hogy nem gyógyítható. Több helyen keresgéltem, míg végül betegtársak a Petőbe irányítottak, amiért is mindig hálás leszek. Az ottani felnőtt ambulancián teljesen komplex gondoskodást találtam, amibe testi-lelki törődést kapunk. A konduktoraink mindent tudnak a betegségünkről, az alakulásáról gondos naplót vezetnek, a hallgatóknak értő módon mutatják a tüneteinket és bizony nagyon változatos, hogy mikor milyen mozgásfajtákat gyakorolunk. Az ott tanult légzéstechnika egyszer megmentette az életemet, mert a fulladási roham közben előjött a „belénk vert” gyakorlat, ami ellentmond annak, amit az ember reflexből tesz, kapkod, de így lassan visszanyertem a normális légvételt” – fogalmazott, és aggódik, hogy miként folyik majd tovább a kezelése.

Majd minden rendben lesz

A Kancellárián az Indexnek azt mondták, „a felnőttek ellátása megoldott, a távozó konduktorok megüresedett helyét részben azonnal sikerült pótolni, illetve további konduktorok felvétele folyamatban, így a szervezeti egység megfelelő erőforrással és változatlan tevékenységi körrel működik tovább.”

Közben Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy a kormány alakítson ki egységes, önálló konduktori bértáblát a Pető főiskolán dolgozók számára. Szabó Tímea szerint Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere korábban már ígéretet tett arra, hogy az itt dolgozó konduktoroknak pedagógusi bértábla szerinti besorolása lesz.