Közjegyző előtt töröltették a momentumosokat fényképező fideszes tanácsadó fotóit

2017.03.20. 16:34 Módosítva: 2017.03.20. 16:35

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) döntése értelmében Radics Gábor komáromi önkormányzati főtanácsadónak közjegyző jelenlétében kellett törölnie a Momentum Mozgalom komáromi fórumán készített képeit. 

Mint megírtuk:  Radics jogszerűtlenül  fotózta végig egyesével a jelenlévőket és az aktivistákat a Momentum komáromi rendezvényén. Helyben hiába kérték arra, hogy hagyja abba a fotózást. A Momentum ezután fordult a NAIH-hoz, mivel szerintük emiatt hátrány érheti Komáromban azokat, akik elmentek a beszélgetésükre. A Momentum szerint Radics a Magyar Időknek az eseményen az önkormányzat sajtóreferenseként nyilatkozott, így minden bizonnyal nem érdeklődőként vagy újságíróként ment el az eseményre, hanem össze akarta gyűjteni, kik vettek részt rajta. 

A  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elmarasztalta a buzgó fotóst. Határozatuk szerint az ilyen nyilvános eseményeken a sajtó készíthet fotókat a megjelentekről, magánszemély azonban ezt csak akkor teheti meg, ha ahhoz az érintettek hozzájárulnak. Politikai rendezvény esetén a résztvevők képmása különleges adatnak minősül, így magánszemély csak írásbeli engedéllyel készíthet képeket. 

Ha Radics Gábor mégis lemásolta a képeket a megsemmisítés előtt – tehát hazudott a közjegyzőnek –, közokirat-hamisítást követett el, amiért a százezertől húszmillió forintig terjedő bírság mellett akár három év börtönt is kaphat.