Elaltatták az állatkert rákos koaláját

2017.03.22. 18:05

A Fővárosi Állat- és Növénykert szomorúan tudatja, hogy a Nur-Nuru-Bin szervezetét megtámadó súlyos daganatos megbetegedés legyőzte az állat küzdeni akarását és a szakemberek erőfeszítését

– írja levelében az állatkert. Hozzáteszik, a koala életéért múlt hét óta küzdöttek az Állatkert munkatársai. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy ideje már kézből etették eukaliptuszlevéllel, és az egész éjszakát Nur-Nuru-Bin (Déli szél) mellett töltötték gondozói, amióta múlt héten kiderült, hogy rákos. A budapesti állatkert koalája nagyon legyengült, nyugalma érdekében még a koalaházat is bezárták, így látogatni sem lehetett.

Az állatkert levelében azt írják, a gyógyszeres kezelésre Nur-Nuru-Bin kezdetben jól reagált, átmenetileg javult az étvágya is. Ám később ismét rosszabbra fordult a helyzet. A legfrissebb citológiai vizsgálatok szerint a betegség végstádiumába, menthetetlen állapotba került. A lehetőségeket mérlegelve az állatkerti szakemberek úgy döntöttek, hogy megkímélik az állatot a további szenvedésektől. 

Mint ismeretes, az állatnál még a múlt héten limfoid leukózist, egy olyan daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, amely a vérképző szerveket támadja meg. Ez a betegség sajnos gyakran előfordul a koaláknál, a vadonbeli állatoknál éppúgy, mint az állatkerti egyedeknél. Európában, ahol csak néhány állatkertben élnek koalák, korábban már négy másik intézményben is volt hasonló eset, köztük abban a belga állatkertben is, ahonnan Nur-Nuru-Bin Budapestre érkezett. Múlt péntek óta a közösségi médián keresztül rengeteg bíztatást kapott az Állatkert, amelyet az intézmény külön is megköszön mindazoknak, akik az elmúlt napok erőfeszítései közben lélekben Nur-Nuru-Binnel és a megmentésén munkálkodó szakemberekkel voltak, írják.

Nur-Nuru-Bin társa, Vobara januárban pusztult el bélgyulladásban.