Megbüntették szabálytalan kanyarodásért Budapesten? Ne fizesse be a bírságot!

2017.03.25. 16:14 Módosítva: 2017.03.25. 16:14

Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján borult ki azok miatt a büntetések miatt, amelyeket térfigyelő kamerák felvételei alapján szabnak ki. Újabban

divat lett alamuszi módon elhelyezni KRESZ-táblákat, majd a környékükre ráirányítani egy kamerát, hogy valakik, miután ártatlanul, véletlenül a megszokott útvonalon haladnak, kapjanak egy 50 ezres büntetést.

– mondta Tarlós, és hozzátette, a szabálytalanságok nagy része jó eséllyel megszokásból történik és amúgy sem ér egy ilyen apró hiba 50 ezer forintot. Ezért

a főpolgármester arra kérte a megbírságolt autósokat, hogy ne fizessék be a büntetést,

mert a jelenleg rendelkezésre álló információi alapján ebből nem lesz semmi bajuk. Legfeljebb átkerül az ügy a rendőrséghez, és ott majd emberségesebb módon járnak el. Más a helyzet, ha helyszíni bírságról van szó, azt Tarlós szerint is be kell fizetni, de „az nem korrekt eljárás, hogy a közterület-felügyelő ül az ülőgumóján az irodában, eszi a szalámis szendvicset és, a kamerafelvétel alapján osztogatja a büntetéseket”, mondta. (A főpolgármester egyébként bombaformában volt pénteken, a sajtótájékoztatójának csúcspontjait ebben a videóban foglaltuk össze.)

Az MTI azt írja, hogy Tarlós pénteken meglepőnek ható kijelentései nem alaptalanok. A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának jogértelmezése szerint sem lehet kizárólag a térfigyelő kamerák alapján leleplezett közlekedési szabályszegésért büntetni. Pető György a szervezet igazgatója elmondta, ő is azon az állásponton van, mint a főpolgármester, hogy az autósok ne fizessék be a térfigyelő kamerák alapján kiszabott bírságot. Az igazgató leszögezte, a fővárosi és kerületi önkormányzati közterület-felügyeleti térfigyelő kamerák alapján kiszabott bírság nem keverendő össze a rendőrség által üzemeltetett VÉDA vagy egyéb, például a gyorshajtás kiszűrésére használt kamerarendszerek felvételeivel, az azok alapján kiszabott bírság jogosságával. 

Ezekkel a kanyarokkal érdemes vigyázni

Az alamuszi módon elhelyezett táblák ügye nem új, a Totalcar tavaly tavasszal forgatott egy ilyen kereszteződésről.

Ötvenezres bírság egy balkanyarért

A fenti videóban a 12. kerületi Böszörményi út - Ugocsa utca kanyar van bemutatva, de a Hvg.hu összeszedett több hasonló kereszteződést is:

  • a Bécsi út 134. szám előtt tilos a balra kanyarodás
  • Óbudán pedig az Evező utcáról tilos balra felkanyarodni a Lajos utcára, a Margit híd felé.
  • Ezeken a helyeken a megszokásból közlekedő autósok könnyen összeszedhetik az ötvenezres csekkeket.