A politikusoknak nem, de egy bírónak ráment a karrierje egy rosszul kitöltött vagyonynyilatkozatra

2017.03.28. 09:48 Módosítva: 2017.03.28. 11:55

Miközben Rogán Antal, Varga Mihály és Gyenesei István is megúszták, hogy rosszul töltötték ki a vagyonnyilatkozatukat, van egy bíró, akinél betartották a szabályokat. A Hvg.hu cikke szerint egy kecskeméti bíró, hogy 2013-as vagyonnyilatkozatában nagyjából 6 millió forintos gyanúsnak talált vagyonkülönbözetet fedeztek fel. Ő pedig elkezdett perelni és most panaszkodni is. Egészségére, párkapcsolatára hivatkozik, illetve hogy tulajdonképpen teljesen ártatlan, meg másoknak is elengedik az ilyesmit.

Varga is szüleire hivatkozott, hiába

A Kecskeméti Törvényszék vagyonnyilatkozat-összevetési eljárást indított a 15 éve bíróként dolgozó Varga Tibor ellen, aminek az lett az eredménye, hogy 3 év alatt (a bíróknak 3 évente kell nyilatkozatot tenniük) ennyi megtakarítása nem gyűlhetett össze, ezért az Országos Bírói Tanács elé került az ügye.

Az eljáró bizottság vizsgálta, hogyan lehet neki egy 9 milliós vidéki ingatlanja, 8 millió forintos lekötött bankbetétje, 5 millió forintnyi értékpapírja és nagyjából ekkora összegű takarékbetétje.

A kirúgott bíró próbálta igazolni, hogy a túl soknak talált vagyon egy része közös, családi megtakarítás, csak az ő nevén van, és arra is hiába hivatkozott, hogy gazdálkodó szülei rendszeresen támogatják, továbbá, hogy bírói munkája mellett tanít egy középiskolában is.

Az OBT vizsgáló bizottsága végül arra jutott, hogy Varga nem tud kellő magyarázatot adni a vagyongyarapodására, ezért Handó Tünde, az OBH elnöke kezdeményezte Áder Jánosnál a bíró jogviszonyának megszüntetését, ami 2013 decemberben meg is történt.

A jelek szerint teljesen szabályosan, mivel a volt bíró munkajogi pert indított, azonban az idén januárban kihirdetett elsőfokú ítélet elutasította a keresetét, és 900 ezer forintos perköltség megfizetésére kötelezte Vargát. Varga ettől még fellebbezett.

Rossz volt neki a nyomtatvány, másoknak mondjuk jó volt

Varga Tibor a Hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy feltehetően azt gondolták róla, hogy megkenték egy kedvezőbb ítélet reményében.

Mi értelme lett volna? Első fokon eljáró bíró voltam, a döntésem ellen simán lehet fellebbezni. Ráadásul összesen 6 millió forintot firtattak, ami soknak tűnhet ugyan, de egy bírónak ez nagyjából az éves fizetése, annyira nem kiugró.

Mint mondja, úgy kezelik, mintha leprás lenne, a volt kollégái alig állnak szóba vele, pedig "mindössze annyi volt a bűne", hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel pontosan, hogy mennyi a saját pénze, és mennyi a szüleié, de mint mondja, "erre a nyomtatványon nincs is lehetőség". 

Varga állítása szerint amióta ez az ügy kirobbant, nem talált a képzettségének megfelelő állást, "ráment az egészsége és a párkapcsolata is". Ügyvédje, Lakatos Tamás szerint, ha valaki törvénytelenül eltesz pénzt, akkor azt biztosan nem lekövethető betétekben helyezi el, vagy a saját nevére vesz belőle ingatlant. 

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy egyébként a követhetőbb gyarapodás egyáltalán nem számít ritkának csalóknál, rengeteg áfacsaló is sajnálja a pénzt offshore cégekre, drága strómanokra. Vagy egyszerűen csak pofátlan, vagy abban bízik, hogy befolyásos köztisztviselő barátai révén őt úgyse zaklathatják ilyesmivel.

Lakatos ügyvéd szerint patyolat tiszta a kirúgott bíró, és mindent félreértett minden azóta eljáró szerv.

Az ügyfelem minden nevén lévő vagyont bevallott, pénzmozgásai lekövethetőek voltak, mégis máig példátlan módon csattant rajta a vagyonnyilatkozati eljárás.

Lakatos tudomása szerint egyébként ez az első ilyen ügy Magyarországon, a szintén nyilatkozattételi kötelezettséggel tevékenykedő politikusok esetében sem ismert hasonló felelősségre vonás. Az ügyvéd szerint ráadásul "felháborító" az ellentmondás, hogy a politikusoknak elnézik, ha a fizetésükön túl véletlenül hozzájuk kerül valami, a védencének meg nem hiszik el, hogy őt csak a szülei gondolták megtámogatni.

Varga egyébként felszámolási ügyei kapcsán a környéken ismertebb bíró volt. Felszámolási ügyekben - pláne akár egy vagy több felszámolóval összejátszva - elképesztő hatalom lehet egy első fokon eljáró bíró kezében is Magyarországon.