Palkovics szerint nem CEU-ellenes a törvény, de csak rájuk vonatkozik az egyik kitétel

2017.03.29. 13:14

Palkovics László, oktatási államtitkár tartott ma sajtótájékoztatót a ma nyilvánossá tett, egyetemeket vizsgáló Oktatási Hivatal-jelentéssel illetve a kormány által támadott CEU-val kapcsolatban. Utóbbira már az elején kijelentette az államtitkár, hogy nem, nem CEU- és Soros-ellenes a most meghozandó törvény, hanem a kutatásban feltárt visszásságokat szeretné rendezni a külföldi tulajdonú egyetemeknél. Majd a végén mégsem tudott még egy egyetemet mondani, amire vonatkozna a változtatások egy része.

Palkovics azt mondta, nem a CEU miatt indítottak vizsgálatot, a törvény előírja azt az egyetemek működésével kapcsolatban minden öt évben. Most a külföldi egyetemeket vizsgálták, és több visszaélést is találtak. Huszonnyolc külföldi intézmény működik Magyarországon, a működési engedélyük megtartása a cél Palkovics szerint. A 28-ból 7 olyan egyetem van, ami az Európai Gazdasági Társulás országain kívül eső országoké.

A kormány törvénytervezete szerint többek között:

  • az EU-n kívüli egyetemek csak nemzetközi egyezmény alapján folytathatnak képzést és adhatnak ki diplomát Magyarországon
  • csak olyan egyetemek működhetnek, amelyeknek az anyaországban is van kampuszuk

Nem nehéz belátni, hogy ez a két kitétel csak a CEU-ra (Central European University) vonatkozik, annak működését lehetetlenítheti el. Hiszen az egyetem csak itt, Közép-Európában, Magyarországon működik, illetve a államközi egyezmény, szerződés, mint feltétel - amit Palkovics úgy fogalmazott meg, hogy egy állam álljon mögöttük - is elég kemény elvárás a mostani amerikai elnökkel. 

Mert hát fordítsuk le magyarra: gyakorlatilag azt várja el a kormány a CEU-val kapcsolatban, hogy Trump jelentkezzen a magyar kormánynál, hogy kössenek egy egyezményt, miszerint Trumpnak és Orbánnak is fontos, hogy Soros György alapítványának egyetemén továbbra is oktathassák a CEU által képviselt, Trump és Orbánék által viszont üldözött értékeket Közép-Európában. Palkovics szerint egyébként az egyetem fenntartójának a feladata, hogy kezdeményezze ezt az államközi szerződést.

A CEU mögött egyelőre nem áll az Egyesült Államok

– fogalmazott Palkovics. Az amerikai nagykövetség egyébként éppen ma adott ki közleményt, amiben azt írják: "az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a CEU működését Budapesten".

Az államtitkár szerint nem a CEU-ra húzták fel a törvénytervezetet, ám többszöri kérdésre sem tudott olyan másik egyetemet mondani, aminél hiányozna az a kitétel például, hogy az anyaországban is legyen kampuszuk. Elmondása szerint a magyar kormány nyitott az államközi szerződésről való tárgyalásra.

A sajtótájékoztatón elmondta, a frissen támasztott feltételeknek 2018 februárjáig kell megfelelni, ha nem sikerül, akkor a 2018 szeptemberben induló képzések nem indíthatók el. A döntés ilyenkor nem végleges, ha például egy vagy két év után mégis teljesülnének a most támasztott feltételek, a működésnek semmi akadálya.

Az államtitkár elmondta, ma, szerda este találkozik a CEU rektorával, hogy átbeszéljék a dolgot.

A keddi törvényjavaslat ellehetetlenítené a budapesti székhelyű Közép-Európai Egyetem (CEU) működését, mondta a CEU elnök-rektora kedden. A CEU-nak a Soros György által létrehozott, New York-i székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvány a tulajdonosa, ezért nem nehéz belelátni a lépésbe, hogy annak a harcnak a következő felvonása, amit a kormány a Soros Györgyhöz köthető szervezetek ellen hirdetett meg.