Enyhítettek a kocsiban hagyott baba szüleinek büntetésén

2017.03.30. 13:11

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön enyhítette annak a házaspárnak a büntetését, akik 2015 júliusában az egyik Bécsi úti bevásárlóközpont árnyék nélküli parkolójában hagyták a kocsiba bezárva másfél hónapos kisbabájukat, amíg bementek a ruhaboltba vásárolni. Arra járók riasztották a mentőket, a babának végül nem esett baja.

Az esetről az elsőfokú ítélethirdetéskor, itt írtunk részletesen. Az óbudai bíróság tavaly májusban társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésében mondta ki a bűnösnek a párt, és ezért 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte mindkettejüket, de 3 évre felfüggesztve. Az ügyészség súlyosabb büntetést, a védelem felmentést akart, így került az ügy a Fővárosi Törvényszék elé.

A törvényszék közleménye szerint a másodfokú bíróság úgy látta, a szülők nem számítanak társtettesnek, mert mindketten önállóan felelnek a kisgyerekükért. Így kiesett az ügy egyetlen súlyosító körülménye, ezért lett a jogerős ítélet is enyhébb: 1 év 6 hónap helyett csak 10 hónap felfüggesztett börtön, és a felfüggesztés ideje is 3-ról 2 évre rövidült.

A bíró az indokláskor így is keményen elítélte a házaspár tettét. "Még akkor is, ha rövid ideig ugyan, de súlyos kötelezettségszegést követtek el, mert egy másfél hónapos csecsemő esetén a szülők alapvető, elemi kötelezettsége gyermekük tényleges és folyamatos felügyelete, a veszélyhelyzetek megelőzése, környezeti ártalmaktól való megóvása" - mondta a közlemény szerint.