Még egy lapáttal rátesz a Fidesz a CEU-s szívatásra

2017.03.31. 15:07

Bár az előzetesen ismert napirend szerint csak szerdán kezdte volna tárgyalni a "CEU-törvényt" a parlament, most - legalábbis a 444 értesülése szerint - úgy néz ki, előrébb hozza a dolgokat a kormány (frakció), és már hétfőn napirendre veszik.

A lap azt írja, "Emmi-közeli forrásból" tudják, hogy ez fog történni. Mi megkerestünk mindenkit, aki érdemi választ adhat arra, hogy ez tényleg így lesz-e (Fidesz-frakció, EMMI, Miniszterelnökség, Rogán-minisztérium), ha válasz érkezik, értelemszerűen frissítjük a cikkünket.

Mindez jól keresztbevágja például a rektori konferencia komótos tempóját, ők ugyanis hétfőre terveztek összeülni, és tárgyalni a dologról. De dob egy jó nagy adag virtuális beintést az amerikaiaknak is, Washingtonból a külügy szóvivője ugyanis épp ma üzente meg, hogy marhára nem kéne ezt a törvényt elfogadnia Magyarországnak. 

Mark C. Toner azt írta közleményében, hogy Amerika aggódik a tervezet miatt, ami új, célzott és súlyos szabályozási elvárásokat támaszt a külföldi egyetemekkel szemben, amelyeket ha elfogadnak, negatívan befolyásolják a CEU-t, sőt, akár annak bezárásához is vezethetnek. 

Az amerikai külügy szerint a CEU egy elsőrangú oktatási intézmény, amit Amerikában és Magyarországon akkreditáltak, és több mint 100 országból érkeznek a tanárai és diákjai. "A tudományos kiválóságával, és a független, kritikus gondolkodáshoz való hozzájárulásával megerősítette Magyarország befolyását és élenjárását a régióban", írta ezt Trump külügyminisztériuma.

A közlemény azzal zárul, hogy

az Egyesült Államok arra biztatja a magyar kormányt, hogy ne fogadjon el olyan szabályokat, amelyek gyengítenék a CEU működését vagy függetlenségét.