Kamu a tavaly nyári titkos Orbán-Soros megbeszélésről szóló hír

2017.03.31. 08:59

Lapunk úgy értesült, hogy tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros György és Orbán Viktor között, amelyen a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy nem nyúlnak a CEU-hoz. 

Az idézet a Figyelő 2017. február 2-án megjelent számából származik, egész pontosan a "Maradhat-e a Soros-iskola" című cikkből. Amilyen megdöbbentőnek tűnt a titkos Soros-Orbán megbeszélésről szóló információ, annyira végigsöpört a média egy jelentős részén. Pedig az idézet úgy folytatódott, hogy megkeresték a miniszterelnök sajtófőnökét, aki nem válaszolt a kérdéseikre, így meg sem erősítette az állításokat. 

Bármennyire is vadul hangzott a hír, hitelességet kölcsönözhetett neki, hogy már a szerkesztőbizottság összetételét nézve talán a legkormányközelibbé vált lapban jelent meg. Igaz, a CEU kormányzati attakját beharangozó cikk az átmenet időszakában jelent meg: akkor, amikor már Schmidt Mária lett a kiadó tulajdonosa, és már a fideszes L. Simon László is büszkén nyilatkozgatta, hogy nem akar független lapot csinálni. Ugyanakkor a bukott államtitkár neve még nem volt ott a február eleji lapszám impresszumában.

Elmaradt a vadkacsázás

Kormányközeli médiumokban ritkán írnak olyasmit, aminek a szöges ellentéte lenne igaz, legalábbis ha fideszes politikusokról van szó. Orbán Viktorról pedig egészen biztosan nem szoktak ilyen súlyú, de utólag hazugságnak bizonyuló információk megjelenni a pártkötődésű oldalakon. 

Orbán Viktor és Sorogy György a Parlamentben (2010.)
Orbán Viktor és Sorogy György a Parlamentben (2010.)
Fotó: Miniszterelnökség / Pelsőczy Csaba

A titkos Orbán-Soros találkozóról és paktumról szóló hírrel viszont ez történt. Bár Havasi Bertalan többszöri megkeresés ellenére sem reagált a kérdéseinkre, a Fidesz holdudvarához tartozó, általunk megkérdezett háttéremberek azt mondták, hogy nem tudnak ilyen megbeszélésről, és nem is tartják reálisnak, hogy lett volna ilyen. 

Aztán befutott Michael Vachon, Soros New York-i sajtófőnökének válasza, aki arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy tavaly nyáron Orbán és Soros beszéltek egymással, csak annyit írt: 

Nem igaz. 

Nyilván ezek után az az információ is értelmét veszti, hogy Orbán bármit megígért volna Sorosnak a CEU-val kapcsolatban. Az viszont furcsa, hogy egy ennyire erős hazugság után - amit a lapszemléknek köszönhetően több tízezren, vagy még többen olvastak -, a miniszterelnök sajtófőnöke nem jelezte legalább egy közleményben, hogy "vadkacsáról" van szó. Mint ahogy azt tenni szokta, amikor a titkos találkozóhoz hasonlóan kemény állításokat kíván cáfolni.