Több mint 900 háziorvosnak nincs szakvizsgája

2017.03.31. 06:28

FRISSÍTÉS: A Nemzet cikke és annak MTI-s átvétele után küldött helyreigazítást az Emmi. Ezt változtatás nélkül közöljük:

„A ma megjelent, „Több, mint 900 háziorvos szakvizsga nélkül praktizál” című írás számos valótlanságot, csúsztatást tartalmaz és sugall. Rétvári Bence parlamenti válaszában az szerepelt, hogy „165 fő nem rendelkezik háziorvostani szakvizsgával, mert koránál fogva nem kellett szakvizsgát tennie”. Minden más, különböző adatokból a Magyar Nemzet által összeszedett adat nem képezi részét Államtitkár úr parlamenti válaszának. Tájékoztatásul közöljük, hogy a „több mint 900 fő” és 165 fő közötti különbség azt a háziorvosi létszámot takarja, akiknek van szakvizsgája, csak nem háziorvosi vagy gyermekgyógyászi. Ők a 4/2000 EüM rendelet szerint így is praktizálhatnak."

Korábban írtuk az MTI szemléje alapján:

Jelenleg 6209 praktizáló háziorvos van Magyarországon, de közülük több mint 900-nak nincs szakvizsgája, szemlézi az MTI a pénteki Magyar Nemzetet. A lap Rétvári Bence, Emmi-államtitkárnak egy MSZP-s kérdésre adott írásbeli válasza alapján azt írta: a 6209 háziorvosból 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg 287 tartósan, vagyis több mint fél éve be nem töltött háziorvosi körzet van az országban.

Bárdos Judit, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa a lapnak azt mondta, ahhoz, hogy valaki háziorvosi praxisban, önállóan láthasson el betegeket, a háziorvosi részvizsgának elengedhetetlennek kell lennie.

Annál az 1496 orvosnál, akik gyermekgyógyászai szakvizsgával rendelkeznek, jóval többen látnak el gyerekeket is, mert kényszerűségből egyre több a vegyes praxis, amikor felnőtteket és gyerekeket is ellátnak.

Rétvári válaszát is teljes egészében közöljük:

"Tisztelt Képviselő Úr!

Az Ön által feltett „Mennyi szakvizsgával rendelkező háziorvos praktizál?” című írásbeli kérdésre – Balog Zoltán miniszter úr megbízásából – az alábbi választ adom. Tájékoztatom Képviselő Urat, hogy 2017. márciusban a praktizáló háziorvosok száma 6209, ebből

- 165 fő nem rendelkezik háziorvostan szakvizsgával, mert koránál fogva nem kellett szakvizsgát tennie,
- 3780 főnek van háziorvostan szakvizsgája, 1496 főnek pedig csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsgája, továbbá
- 3461 fő rendelkezik legalább két szakvizsgával."