Jobbikos polgármestert választottak Végegyházán

2017.04.02. 21:43

Vajda Norbert (Jobbik) nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást a Békés megyei Végegyházán, a voksolást az előző településvezető, Varchó István Gyula (független) halála miatt kellett kiírni, írja az MTI. A Jobbik gratulált a győztes jelöltnek és köszönetét fejezte ki a szavazóknak.

Giliczó Pálné jegyző elmondta: az 1129 választásra jogosult polgárból 732-en mentek el szavazni, három voks érvénytelen volt.

Tájékoztatása szerint Vajda Norbertre 376-an szavaztak, Gyovai Csanád Elek (független) 326, Nagy Gábor (független) 15, Gál Ferenc (Magyar Munkáspárt) 7, Kurucsa László (független) 4 voksot kapott.

Angyal József András (független) csütörtökön visszalépett a jelöltségtől.

A Jobbik országos elnöksége a választás eredményére reagáló, az MTI-hez eljuttatott közleményében gratulált a győztes jelöltnek és köszönetét fejezte ki azoknak a végegyházi szavazóknak, akik Vajda Norbertet tüntették ki bizalmukkal. A Szabó Gábor pártigazgató által jegyzett közleményben egyben jelezték: az új polgármester azon munkálkodik majd, hogy élhető, biztonságos, fejlődő település váljon Végegyházából.

De polgármestert választottak a Nógrád megyei Kishartyánban is, ahol négy képviselőt is választottak; az időközi választást önfeloszlatás miatt kellett megtartani. Három jelölt közül a független Sándor Attila nyerte az időközi polgármester-választást 

Sándor Attilára 267-en, a szintén független Kovács Istvánnéra, a község korábbi polgármesterére 79-en szavaztak, míg Nagy Attila Tibor, a Magyar Munkáspárt polgármester-jelöltje egy voksot kapott. A négy képviselői helyért 13 jelölt indult. Képviselővé választották Ferencz Róbertet 260, Ferencz Viktort 256, Antal Zsoltot 239, és Antal Kingát 231 szavazattal, valamennyien függetlenek.

A választásra jogosult 485 lakosból 351-en jelentek meg a voksoláson, mindössze négy érvénytelen szavazatot adtak le.

Kishartyán négy független képviselője (Ferencz Róbert, Ferencz Viktor, Hüvösi Zoltán és Sándor Attila) a január 5-i ülésen tett javaslatot a képviselő-testület önfeloszlatására, mert úgy ítélték meg, hogy nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel. A négy képviselő akkor igennel szavazott, Kovács Istvánné polgármester tartózkodott.