Államtitkár: A CEU hátrányt jelent a magyar egyetemeknek

2017.04.03. 13:56
Az MSZP a CEU-törvény visszavonást követelte, és a Jobbik is jelezte, hogy nem ért egyet a bolsevik hatalomgyakorlással. A kormánytagok viszont megvédték a CEU-t támadó javaslatot, és Rétvái Bence államtitkár azt is kijelentette, hogy a "Soros-egyetem" működése hátrányt jelent a többi magyar intézményre nézve. Parlament.

Nem meglepő módon a lex CEU-nak elnevezett felsőoktatási törvénymódosítás volt a legfőbb téma napirend előtt a parlamentben. Az ellenzék támadta a kormány javaslatát, amelyet Semjén Zsolt indítványára kivételes eljárásban, feltehetően már kedden meg is szavaznak. 

A kormánytagok pedig nem győzték sorolni az érveket, miért van szükség a módosításra, és miért nem működhet a CEU tovább az eddigiek szerint. Kezdjük az MSZP-Rétvári Bence csörtével:

Hiller István (MSZP): Szerinte Magyarországnak jó a CEU-ban nyújtott magas szintű oktatás, és rossz, hogy ez veszélybe kerül. Jó, hogy a CEU magas munkaerő-piaci értékkel rendelkező diplomákat ad ki, de rossz, ha az ilyen diplomák kiadása veszélybe kerül. Jó a széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszer, de rossz, ha a tudomány életébe beleavatkozik a politika. Hiller szerint a CEU betartja a jogszabályokat, és előre nem lehet számon kérni egy meg nem szavazott jogszabályt.

Ez a törvényjavaslat politikai indíttatású, ellenezzük, vonják vissza!

Rétvári Bence (Emmi-államtitkár, KDNP): "a Soros-egyetem nem a jogait védi, hanem az előjogait félti". Szerinte minden egyetem betartja a törvényeket, "a Soros-egyetem viszont meg akarja változtatni, hogy a törvények felett álljon". Rétvári szerint a javaslat annyit ír elő, hogy egy külföldi egyetem akkor folytathat képzést, ha van nemzetközi szerződése, és tényleges felsőoktatási tevékenységet folytat a külföldi országban. A CEU szerinte jelenleg

hátrányt jelent a magyar intézményeknek,

hiszen amerikai diplomát is kiad. Illetve a CEU pártolói szerinte "úgy beszélnek, mintha csak egyetlen minőségi egyetem lenne" Magyarországon, ami óriási lenézése a magyar intézményeknek.

A sort folytatta a jobbikos Szávay István, akinek már nem az oktatási ügyekért is felelős Emmi-államtitkár, hanem Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt.

Szávay István (Jobbik): "Nem a CEU-t akarjuk megvédeni, ezért nem vettünk részt a tegnapi tüntetésen, de nem értünk egyet ezzel a bolsevik hatalomgyakorlással" - ismételte meg a jobbikos képviselő a vasárnapi tájékoztatóján mondottakat, amely próbálta leplezni, mekkora a zavar a jobbiknak a CEU-ügy miatt. Vagyis Szávay szerint a Jobbik nem ért egyet a CEU-törvényjavaslattal, de nem akarja védeni Soros Györgyöt. Ennek szellemében a jobbikos képviselő a Fideszt sorosozta. A Fidesznek azt üzente:

ha létezik Soros-párt, az önök!

Kovács Zoltán hogy lehet kormányszóvivő a CEU-diplomával? Ha valaki tele van soros-bérencekkel, azok önök!"

Dömötör Csaba (államtitkár, Fidesz): Az Oktatási Hivatal megállapította, hogy több külföldi egyetem, így "a Soros-egyetem" is szabálytalanul működik. Márpedig

Soros György nem állhat a törvények felett.

A törvény szerint majd kell egy  kétoldalú megállapodás, és a magyar kormány nyitott a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal. Dömötör persze lecsapta a magas labdát, és kitért arra, hogy Szávaytól egészen eltérő nyilatkozatot tett Toroczkai László alelnök, aki megszüntetné és sóval hintené be a CEU romjait. Szerinte ez az eset "bizonyítja a Jobbik identitásválságát", és azt, hogy "a Jobbik ma már mindenre képes a pénzért és a hatalomért".

Az MSZP és az LMP azt javasolta, vegyék le napirendről a törvényjavaslat tárgyalását. A parlamenti többség viszont ezt elutasította. Ehelyett Semjén Zsolt kezdeményezésére 115 igen 49 nem szavazattal elrendelték, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a javaslatot, és holnap már meg tartsák a zárószavazást. A képviselőknek mindössze 3 órájuk van módosítókat benyújtani, 14 óra 4 perctől 17 óra 4 percig. 

Orbán Viktor hétfő délután azt mondta újságíróknak, hogy nem kell idegeskednie senkinek, a magyar és az amerikai kormány tárgyalni fog a CEU-tól, és a magyar kormányt a jó szándék vezeti.