Az Oxford Egyetem rektor-helyettese levelet írt Orbánnak a CEU miatt

2017.04.03. 17:37 Módosítva: 2017.04.03. 19:40

Louise Richardson, az Oxford Egyetem rektor-helyettese levelet írt Orbán Viktornak, melyben kiállt a Közép-európai Egyetem (CEU) tanszabadságért vívott harca mellett. Richardson azt írja a támogató levelében, hogy

Tisztelettel arra kérem a kormányt, hogy fontolja meg, mekkora kárt okozhat ez a törvényjavaslat nem csak ennek a megbecsült egyetemnek, de Magyarország nemzetközi tudományos megítélésének, és régóta fennálló kulturális, művészeti és szellemi hagyományainak is.”

Az Oxfordi Egyetem rektor-helyettese a közelmúltban csatlakozott a CEU Kuratóriumához. A levélben azt is írja, hogy a CEU egy olyan intézmény, melyre Magyarország büszke lehet: a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja, magyarországi jelenléte hozzájárul a magyar tudományos élet nemzetközi megítéléséhez. Az egyetemet ellehetetlenítő törvény pedig szembe megy a tanszabadsággal, ez pedig "veszély precedenst teremthet".

(Richardson egyébként az Oxfordi Egyetemen a vice-chancellor titulust birtokolja, ami Angliában az egyetem tényleges vezetőjét jelenti, azaz közelebb áll ahhoz, amit Magyarországon rektornak nevezünk.)

Az Országgyűlés kedden szavaz a lex CEU-ról, és szinte biztosan elfogadják a magánegyetem ellehetetlenítését előidéző módosítást. A törvényt azért nevezhetjük lex CEU-nak, mert több pontja lényegében csak a CEU-t hozza lehetetlen helyzetbe. Arról, hogy mi lehet a kormány célja és mi lehet a törvény következménye, ebben a cikkben írtunk részletesen.

De aktánk is van a CEU-ügyről, amiben minden témába vágó cikket megtalál.