A Magyar Rektori Konferencia szerint a lex CEU a magyar egyetemeket is veszélyezteti

2017.04.03. 20:12 Módosítva: 2017.04.03. 21:01

A magyar felsőoktatás egyik legfontosabb intézménye, az egyetemek vezetőit tömörítő Magyar Rektori Konferencia (MRK) elfogadott egy állásfoglalást, melyben kiállnak a CEU mellett. A visszafogott, de kritikus hangvételű nyilatkozatban többek között azt nehezményezik, hogy az MRK-nak nem biztosított a kormány véleményezési lehetőséget a lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítás kapcsán.

A külföldi egyetemek képzéseiről ők is szükségesnek tartanak egy, a jelenleginél egyértelműbb szabályozást, de ezt csak úgy tartják elfogadhatónak, ha ez nem vezet a "magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárásához és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűküléséhez”.

Az MRK-nak és a magyarországi egyetemeknek egyaránt érdeke, hogy elismerjék és támogassák a Közép-európai Egyetem azon törekvését, hogy a továbbiakban is Magyarországon működjön, természetesen eleget téve a magyar akkreditációs és egyéb jogszabályokban előírt követelményeknek"

– írják.

Az MRK hiányolja a kormány és a CEU közötti párbeszédet, azt szeretnék, hogy a törvénymódosítás előtt szakmai konzultációkon vegyenek részt az érintett felek. Azt is javasolják, hogy a jogszabályoknak történő megfelelés elvárt időpontja 2019 szeptembere legyen, így minden érintettnek megfelelő idő álljon rendelkezésre a feltételek teljesítésére.

"Az MRK Elnöksége aggodalommal érzékeli, hogy az országot érintő negatív megítélés már olyan mértéket ölt, ami a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is negatív hatással lehet.

Mivel ez a kommunikáció gyakran részleges információkon alapul, ezért kéri az oktatáspolitika irányítóit, hogy mindent tegyenek meg ezen negatív tendenciák ellensúlyozására" – írják a közlemény utolsó soraiban.

Az Országgyűlés kedden szavaz az új törvényről és szinte biztosan elfogadják a magánegyetem ellehetetlenítését előidéző módosítást. A törvénymódosítást azért nevezhetjük lex CEU-nak, mert több pontja lényegében csak a CEU-t hozza lehetetlen helyzetbe. Arról, hogy mi lehet a kormány célja és mi lehet a törvény következménye, ebben a cikkben írtunk részletesen.

De aktánk is van a CEU-ügyről, amiben minden témába vágó cikket megtalál.