Rendőrkordon védi a Parlamentet

IMG 8390
2017.04.04. 17:00
Este nyolc óta nyugalom van a Parlamentnél, ahová a CEU beszántása ellen tüntetők jelentős része átvonult a Nádor utcai élőláncos demonstrációról. Rengeteg rendőr vonult fel a Kossuth téren, az első sorokban dulakodás alakult ki, amikor néhányan ki akartak tűzni egy uniós zászlót az Országházra. Végül az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, élve képviselői belépőjével, teljesítette a kérést, és később is megpróbálta ellopni a show-t.

A Parlamentnél folytatódott az a tüntetés, amit a CEU Nádor utcai főépületéhez hirdettek meg kedd délutánra, néhány órával azután, hogy a parlament a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, vagyis a CEU-törvényt.

A néhány száz fős tömeg gyorsan 1-2 ezresre duzzadt, háromnegyed hét körül már annyian lettek a Kossuth téren, hogy a 2-es villamos egy időre leállt a Jászai Mari tér és a Széchenyi tér között. A forgalom azóta helyreállt.

Felolvasták azoknak a képviselőknek a nevét, akik igennel szavaztak délután, zengett a „hazaárulók, hazaárulók!”, később „ruszkik haza!” és a „diktátor, diktátor!” is felhangzott. Negyed nyolckor a tömeg elénekelte a Himnuszt.

A megafonba beszélő szónok már nem a felsőoktatási törvény visszavonását követelte, hanem a változást, amit „az egész ország akar”.

Néhány perccel később Kunhalmi Ágnes, az MSZP parlamenti képviselője teljesítette a tüntetők kérését, és a Parlament egyik ablakából kiterített egy uniós zászlót, majd onnan integetett. Kunhalmi szereplése ezzel nem ért véget: nyolc óra körül visszament a demonstrálókhoz, magához ragadta a megafont, rövid beszédében kormányváltást sürgetett. Felszólalása csak szórványos tapsot kapott, többeknek nem tetszett, hogy a szocialista politikus reflektorfénybe került. 

A rendőrség 20.19-kor kiadott közleménye szerint a Kossuth téren nyugalom van,

a demonstráció megőrizte békés jellegét, nem volt rendőri intézkedés.

Este kilenckor a legkitartóbbak jellemzően a földön ülve beszélgettek, újabb összetűzésről nem kaptunk hírt.

Elhangzott, hogy a tüntetések itt nem érnek véget: szerdán reggel nyolckor jelképesen lezárják a Szabadság hidat. Ez az akciót azonban nem az Oktatási Szabadságot nevű csoport szervezi (akik a mai és vasárnapi tüntetéseket), hanem tőlük függetlenül, valaki más. 

Délután még csak vétót követeltek

Korábban a Nádor utcában 5-6 ezren lehettek. Az élőlánc laza rendben kialakult a háztömb körül, az egymás mellett állók beszélgettek. A Nádor utcát lezárták, már itt is nagy volt a rendőri készültség. Szórványosan lehetett hallani a vasárnapi tüntetés egyik mottóját: „Szabad ország, szabad egyetem!”

A szervezők (Oktatási Szabadságot / Freedom for Education) a köztársasági elnöknek is üzentek. Arra szólították fel Áder Jánost, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje el azt megfontolásra az Alkotmánybíróságnak. Erre utalva sokan „vétó” és „ne írd alá!” feliratot tartottak.

Több szocialista parlamenti képviselő csatlakozott: itt volt Kunhalmi Ágnes, Demeter Márta, Hiller István, Korózs Lajos és Gőgös Zoltán. Bokros Lajos volt pénzügyminisztert és a Momentum Mozgalom több tagját is láttuk. 

Semmit rólunk, nélkülünk! Ez a nép akarata, ha ők nem így gondolják, akkor ne kormányozzák ezt az országot!

– mondta az első szónok, aki a kormánypárti parlamenti képviselőknek üzent.

Vasárnap több becslés szerint tízezren, a szervezők szerint 15 ezren vonultak végig Budapest belvárosán a Corvinus Fővám téri épületétől a CEU érintésével a Parlamenthez, ahol az oktatás szabadságát követelték a felszólalók. 

A Nádor utcai eseményeket is élőben közvetítettük a Facebookon, itt megnézheti utólag: