Külön törvényt kapna Rogán barátja

2017.04.04. 07:34

Egy törvénymódosítás révén nem lesz összeférhetetlen, ha valaki egyszerre ügyvéd és cégvezető. Az összeférhetetlenség miatt épp Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs került nehéz helyzetbe, ezt is kiküszöbölné a módosítás – írta a Magyar Nemzet. A javaslat nemsokára az Országgyűlés szakbizottsága elé kerül.

A miniszterelnök kabinetfőnökének bizalmasa az Index cikke nyomán arra kényszerült, hogy lemondjon cégvezetői pozíciójáról. Az ügyvédi törvény ugyanis tiltja, hogy valaki a két pozíciót egyszerre töltse be. 

A kódex rendelkezései értelmében az ügyvédnek szinte semmilyen munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonya nem lehet a praxisa mellett – nem lehet például gazdasági társaságban vezető tisztviselő. 

A szabálytalanságot akkor a Budapesti Ügyvédi Kamara összeférhetetlenségi bizottsága is megállapította, így Kertész harminc napot kapott az ütközés feloldására. Végül a praxis mellett döntött, az ügyvezetésről lemondott. De ha a mostani törvénytervezetből törvény lesz, nyugodtan visszatérhet cége élére.

A friss tervezet lehetővé tenné, hogy az ügyvéd gazdasági társaság vezetője legyen, amennyiben azért díjazást nem kap.  De ez alól is lehet kivétel, amely kifejezetten kimondja, hogy nem összeférhetetlen, ha az ügyvéd egy jogi személy vezető tisztségviselői feladatait látja el. Ennek megfelelően tehát a jövőben akár honoráriumért is végezhetnének cégvezetői tevékenységet az ügyvédek, miközben a családi bt.-kben továbbra sem lehetnek ügyvédek, ami a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Schiffer András szerint képmutatás a tervezet. Az LMP volt elnöke úgy látja, a törvénymódosításokat kifejezetten Kertész Balázsra szabták.