19 év után ítélték el a csecsemőgyilkos anyát

2017.04.04. 16:43

Két év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésére ítélte a Székesfehérvári Törvényszék azt a nőt, aki - még fiatalkorúként - különös kegyetlenséggel megölte gyermekét 19 évvel ezelőtt - írja az MTI. A büntetés végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették. 

Csecsemőgyilkosság Székesfehérváron

03b fejasr gyermekgyilkossaag repro bl
Fotó: Police.hu

Ahogy arról két éve mi is írtunk, a nőt pontosan 17 évvel azután fogták el, hogy megölte a csecsemőjét. 1997-ben az akkor 16 éves vádlott Székesfehérváron élt a szüleivel, és egyedül nevelte egyéves gyermekét. A gyerek születése után nem sokkal ismét teherbe esett, ezt azonban mindenki elől eltitkolta. 1998 október elsejére virradó éjjel életképes gyermeket szült, a csecsemőt bántalmazta, majd ágyneműbe és zacskóba bugyolálva egy utcai szemetesbe tette. A kislány holttestére csak másnap reggel bukkantak rá

A rendőrség akkor nem találta meg a tettest, bár a látókörükbe került egy fiatal nő, aki a lakók beszámolója szerint a gyilkosság időpontjában furcsán viselkedett. Akkor egy nem rendőrség által elrendelt nőgyógyászati vizsgálat tisztázta őt, de később kiderült, hogy csak egy célirányosan a közelmúltbéli terhességre irányuló nőgyógyászati vizsgálat állapíthatta volna meg egyértelműen, szült-e a csecsemő megtalálása előtti időszakban.

2015-ben végül DNS-vizsgálat segítségével fogták el a feltételezett tettest, a nő ellen 2016 júliusában emeltek vádat.

Furcsa ítélet

Az ügyben különösen érdekesnek tűnhet az, hogy a gyilkosságért mindössze két évet kapott a nő, ennél is furcsább azonban az, hogy fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélték, holott már 36 éves. 

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Székesfehérvári Törvényszék sajtószóvivőjét és a Székesfehérvári Járásbíróság bíráját, dr. Varga Noémit, aki rávilágított arra, hogy a két dolog összefügg.

Ha fiatalkorú a cselekmény elkövetésekor, akkor az őrá vonatkozó speciális, enyhébb szabályok alapján kell kiszabni a büntetését, függetlenül attól, hogy a büntetés kiszabásakor hány éves.

- mondta Varga, azaz mivel az elkövető a bűncselekmény elkövetésének idején még nem volt nagykorú, a törvény alapján fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre kell ítélni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ide is kéne bevonulnia, itt ugyanis legfeljebb 21 éves korukig tartózkodhatnak a rabok. Ha a nő az öt év próbaidő alatt olyat tenne, ami miatt mégis le kellene tölteni a büntetését, arra egy felnőtteknek fenntartott intézetben kerülne sor.