Trump magyar tanácsadójáról kiderült, Navracsics Tibor régi barátja

2017.04.06. 07:15

A Heti Válasznak adott interjút a Fehér Házban Donald Trump főtanácsadója, Steve Bannon alatt dolgozó Sebastian Gorka, azaz Gorka Sebestyén. A visszafogottan nyilatkozó tanácsadó szavaiból nem éppen úgy tűnik, hogy lelkesen vetné bele magát a kétoldalú viszony rendezésébe a magyar kormánnyal. Gorka még a 2006-os őszi események után fordult szembe Orbán Viktorral és saját pártot alapított, mivel a Fideszt nem tartotta elég radikálisnak, Orbánt pedig választási győzelemre esélyesnek. Gorka később Amerikába költözött, ahol eléggé szépen felívelt a karrierje.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélését folytat Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsossal Washingtonban 2017. március 21-én.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélését folytat Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsossal Washingtonban 2017. március 21-én.
Fotó: Kkm / MTI

A Heti Válasz-interjú legérdekesebb állításai a következők:

  • Gorka elsősorban a terrorelhárítás és kiberbiztonság témájában segíti az elnököt és munkatársait. Nem nagyon követi a magyar politika eseményeit, mióta Amerikába költözött és amerikai állampolgár lett. A magyar-amerikai kapcsolatok alakításában sem vett részt, és csak akkor fog, ha a Fehér Ház és Trump ezt majd igényli. 
  • Arra a kérdésre, hogy a kormány túl messze ment-e a CEU ügyével, Gorka nem válaszol: „Ez a terület nem hozzám tartozik." Szerinte a magyar-amerikai viszony alakulása „a budapesti kormányon és a miniszterelnökön múlik". Ők, vagyis a Trump-féle vezetés pedig mindenkit támogat, „aki osztozik alapértékeinkben és hajlandó megvédeni a szabadság és valódi demokrácia alapelveit".
  • Magyar politikusok közül eddig a nemrég kirúgott Szemerkényi Rékával, illetve Szijjártó Péterrel találkozott. És mint az interjúból kiderül, barátság fűzi az előző külügyminiszterhez, a Fideszből az évek során kiszorított, a Fidesz politikájával sokszor kritikus Navracsics Tiborhoz. „Emellett tartom a kapcsolatot régi barátommal, Magyarország EU-biztosával, Navracsics Tiborral, aki nagyon kedvesen gratulált a kinevezésemhez" – mondja Gorka. (Navracsics egyébként nemrég egy amerikai lapban kelt a lefasisztázott Gorka védelmére, Trump tanácsadója hasonló támogatást rajta kívül magyar kormánypárti politikusoktól nem kapott.)
  • Gorka még egy embert említ név szerint az interjúban, akivel itthon kapcsolatban áll: a szintén Navracsics egykori köréhez tartozó, a Design Terminalt vezető és a Brain Bart szervező Böszörményi-Nagy Gergelyt. Az interjú szerint ő korábban Gorka alatt dolgozott, és ha Böszörményi-Nagy hívja, illetve a Fehér Ház is beleegyezik, akkor Gorka idén is visszatér a Brain Bar budapesti rendezvényére.
  • A Vitézi Rendhez fűződő viszonya miatt őt érő támadásokról Gorka azt mondja, ő csak „helyettes célpont" és rajta keresztül valójában Trumpot és főként Steve Bannon vezető stratégát támadják. Mindezt lejáratási kísérletnek és „fake news"-nak tartja. Gorka arról is beszél, édesapja, Gorka Pál a második világháború alatt „megvédte zsidó osztálytársait a náciktól", ő maga pedig csodálja a zsidó embereket, Izrael államot pedig töretlenül támogatja.