Román diplomatát kérettek be a külügybe a folyószennyezés miatt

2017.04.10. 15:28

A külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente kedd délutánra bekérette a budapesti román nagykövetség első diplomatáját az Aranyos folyó szennyezése miatt.

Ahogy pénteken megírtuk, egy berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatak-közeli tározójából az Aranyos folyóba. Előzetes becslések szerint hatezer köbméter mérgező anyag került ki a természetbe. A baleset után nagy mennyiségű vizet engedtek a Topánfalva fölötti víztározóból az Aranyosba, és ezzel felhígították a szennyezést.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: nem biztos, hogy eléri Magyarországot az Aranyos folyóba ömlött szürkeiszap. A román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés. A szennyezés kiindulópontjától, azaz az Aranyos folyótól mintegy 500 kilométert kellene megtennie az iszapnak a Maroson keresztül a Tiszáig.

A zagy a timföldgyártás során keletkezik, és a nehézfémeken kívül kénsavat tartalmaz. Hogy milyen hatással lesz a folyók élővilágára, azt egyelőre még nem lehet megjósolni.