I stand with UD - a Debreceni Egyetem kancellárja nem a CEU mellett áll

2017.04.10. 11:04 Módosítva: 2017.04.10. 11:21

"I stand with UD", a CEU melletti közösségi szolidaritás mintájára saját intézménye, a Debreceni Egyetemet támogató felirattal ellátott profilképet tett közzé magáról a Facebookon Bács Zoltán, az egyetem kancellárja. Oldalán az is látható, hogy a feliratot az egyetem Hallgatói Önkormányzatának oldalán illesztheti rá mindenki a saját profilképére. 

Bács Zoltán agrármérnök, 1993 óta tanított az egyetem Számviteli és Pénzügyi Intézetében, 2011-től lett a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója. 2014-ben nevezte ki a kormány kancellárnak.

A Debreceni Egyetem azon kevesek közé tartozott, amely helyeselte a CEU számára kifejezetten hátrányos felsőoktatási törvénymódosítást. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes március 31-én az MTI-nek azt mondta: náluk 4500 külföldi diák tanul, de ők csak magyar diplomát kaphatnak. A magyar és angol nyelvű diplomájukat minden Európai Unión kívüli országban, így az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditáltatni kell, hogy elfogadják. 

A rektorhelyettes mondta ki először azt a kormány által is hangoztatott véleményt, hogy a CEU jogi kettőssége alapján kiadott amerikai diplomák jelentős versenyelőnyt jelentenek a magyar egyetemekkel szemben. Bács Zoltán azt tartotta korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon, hiszen a magyar egyetemek nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért.  

Azért ezt a Debreceni Egyetemen se gondolja mindenki így. A múlt héten ezért több tucat oktató állt ki nyílt levélben a CEU mellett. A vezetőséggel szemben arra hívták fel a figyelmet, hogy  erkölcsi kötelességük kiállni a CEU-n dolgozó kiváló kollégáikért, és a velük folyó közös projektek a Debreceni Egyetem számára is fontosak. 

Mindehhez csak lazán kapcsolódva hadd írjak ide még három mondatot egy pénteki MTI-hírből:

A kormány a Modern Városok Program keretében támogatja a nemzetközi iskola felépítését Debrecenben. A nemzetközi iskola (International School of Debrecen) felépítése 2,5 milliárdba kerül, mondta Papp László polgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház teljeskörű felújítására 6,35 milliárd forintot fordítanak.