Volt fideszes polgármester ellen emeltek vádat

2017.04.11. 23:23

Négy ember ellen emelt vádat a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a rakamazi Teknősház ügyében, írja a szon.hu  Ez az a ház, amire több mint félmilliárd forintot költött el uniós pénzből az előző, fideszes városvezetés Rakamazon egy természeti értékeket bemutató házra, amely azóta is üresen áll,és életveszélyes állapotban van. 

A város önkormányzata önkormányzata 2010-ben több mint 660 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott versenyképes turisztikai létesítmény kialakításához.

A város önkormányzatát képviselő az elsőrendű vádlott, a volt fideszes polgármester 2011 februárjában vállalkozói szerződést kötött a negyedrendű vádlott építőcégével. A negyedrendű vádlott ezután alvállalkozóként vonta be a harmadrendű vádlott gazdasági társaságát, a műszaki ellenőr meg a másodrendű vádlott volt. 

A negyedrendű vádlott 2012 novemberében benyújtotta a végszámlát, és a jegyzőkönyvben az állt, hogy a projekt a szerződés szerint elkészült. Ezt a volt polgármester és a negyedrendű vádlott írta alá, a teljesítés igazolást pedig a másodrendű vádlott állította ki.

A végszámla benyújtásakor az építkezés ténylegesen csak 92,08%-os volt, közel 22 millió forint értékű munka nem készült el. A vádlottak azért nyújtottak be valótlan tartalmú dokumentumokat az állami támogatást folyósító szervhez, hogy elkerüljék a támogatás visszafizetését, és a kivitelező cég mentesüljön a kötbérfizetési kötelezettség alól.