Alig akarják abbahagyni a tüntetést Orbán ellen

DSC 1294
2017.04.12. 23:35

Négy nap alatt a harmadik nagyobb kormányellenes utcai megmozdulást tartották Budapesten. Vasárnap tízezrek kérték Áder János államfőt, hogy ne írja alá a CEU-törvényt. Mint kiderült, hiába.

Hétfőn este a törvény aláírása után a Sándor palotánál gyűltek össze sokan, majd pár ezer ember elindult Budapest utcáin. Ezúttal pedig a Hősök terére szervezett tüntetést az úgynevezett Civilizáció csoport, amely már nemcsak a CEU-törvény, hanem a parlamenti elfogadás előtt álló civiltörvény ellen is szervezte a tiltakozást.

A Hősök vétója elnevezésű rendezvényhez több mint 100 civil szervezet csatlakozott, és a szervezők közlése szerint több tízezren vettek részt rajta.

A tüntetésen elhangzott pár beszéd a civilektől (Móra Veronika az Ökotárstól, Kapronczay Stefánia, a TASZ-tól,  L. Ritoók Nóra, az Igazgyöngy Alapítványtól) És a demonstráció leglátványosabb üzenete egyértelműen az a hatalmas szív volt, amelyet a több tízezresre duzzadt tömeg formált meg a tér közepén. Ám sokkal inkább emlékezni fogunk arra, hogy a tüntetők a sok órás esti vonulásukkal ezúttal is erőteljesen jelezték: elegük van a kormányból.

A tüntetés ugyanis messze nem ért véget a Hősök terén, sőt, ahogy egyre sötétedett, egyre jobban követhetetlenné kezdett válni, merre akarnak menni a tüntetők. Percről percre közvetítésünkben persze azért megkíséreltük a lehető legjobban követni.

A lényeg a jelek szerint csak annyi volt, hogy Budapest utcáin minél többen együtt skandáljanak Fidesz- és kormányellenes jelszavakat.

  • A demonstráció hivatalos befejezése után a tüntetők egy része a Lendvay utca felé vették az irányt, a Fidesz-székház elé akartak menni természetesen, rögtön fel is csendült az "Orbán, takarodj".
  • A Fidesz-székházhoz nem jutottak közel, hatalmas rendőri sorfal állta útjukat. Kisebb dulakodás is kitört.
  • A tüntetők másik fele az Andrássy úton indult el, majd elfoglalták az Oktogont. Ott zúgott percekig az Orbán, takarodj.
  • Ezután a Nyugatihoz mentek a tüntetők, és tudósítóink szerint  Budapest utcáin igazi fesztiválhangulat alakult ki, amely közben elégettek pár nemzeti konzultációt is.
  • A tüntetők egész este tanácstalanok voltak, merre is menjenek. Valaki a Várba akart menni, egy részük a Deák tér felé indult, de a többség a Kossuth téren kötött ki.
  • A Parlamentnél végül fél tíz körül összeért a tömeg, így több ezresre duzzadt.
  • A tömeg tudósítóink szerint jellemzően 25 év körüliekből vagy még fiatalabbakból állt, sok gimnazistát lehetett látni. Sokáig ment a szokásos telefonnal világítás, illetve a hosszan skandálták a Fidesz-ellenes jelszavakat. A legegyértelműbb, többször visszatérő üzenetük ez volt: „ez a kormány megbukott”.
  • Az egykori Gyurcsány-kormány elleni tüntetésekre jellemző rigmusok átköltései is előkerültek. Talán a legjobb példa erre: "Táncolj, Viki, búcsúbuli".
  • A tüntetők céltalanságát jól jelzi, hogy tíz óra után sokan visszaindultak az Oktogonhoz, a korábban tízezres nagyságrendű tömeg egy-két ezresre apadt. Ők piknikhangulatban vágtak neki a hajnalnak, kisebb táncterek is kialakultak.
  • Az oktogoni piknikhangulat hajnal fél ötig tartott ki, amikor a megcsappant társaság végül úgy döntött, nem fogják a reggeli forgalmat feltartani. Öt után már járható volt a Körút és az Andrássy is.

A szerdai tüntetésen rendőri intézkedés nem történt. Fontos újdonság volt azonban, hogy nemcsak Budapesten volt megmozdulás, hanem Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Sopronban és Szegeden is tüntettek. Igaz, vidéken jóval-jóval kevesebben.

(Borítókép: A Hősök vétója tüntetés résztvevői a Hősök terén. Fotó: Bődey János/Index)