Gulyás: Soros-támogatott szervezetek is tiltakoznak a Soros-ellenes törvény ellen

2017.04.12. 14:02 Módosítva: 2017.04.12. 14:26

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat csak azt segít világossá tenni, hogy ki kitől és milyen támogatásokhoz jut hozzá külföldről - mondta az MTI szerint Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján. Szerinte nem szankciójellegű a törvény.

A Helsinki Bizottság szerint

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a civil szervezetek készülő törvényi megrendszabályozása (1) felesleges, (2) megbélyegző, (3) önkényes, (4) megtévesztő, (5) kártékony és (6) hazug. A civil világ elleni támadást a kormánynak az a féktelen igyekezete magyarázza, hogy a tőle független társadalmi szervezeteket megbélyegezze és eltiporhassa. A lényeg, hogy tapadjon a bélyeg.

Az Országgyűlés előtt lévő indítvány aktualitásáról a politikus azt mondta: az elmúlt két évben azt tapasztalták, számtalan bevándorláspárti civil szervezet mindent megtesz azért, hogy a kormány ne tudja megfelelően ellátni a magyar és európai uniós jogi, határvédelmi kötelezettségeiből fakadó feladatait. Ezeknek a szervezeteknek a nagy többsége az Európai Unión kívülről, nagyrészt Soros Györgytől kap jelentős támogatásokat - tette hozzá, elvárhatónak nevezve, hogy az átláthatóság - amelyet legtöbbször ezek a tömörülések követelnek - rájuk nézve is érvényesíthető legyen. "Megbélyegzés nincsen" - hangsúlyozta.

Gulyás Gerrgely
Gulyás Gerrgely
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Azt is kijelentette: nem tartja sérelmesnek, hogy egy évben egyszer be kell számolni a külföldi támogatásokról. "Ezt egy eltúlzott,

látszólagos sérelemnek tartom a civil szervezetek részéről"

- mondta.

Gulyás Gergely szerint a törvényjavaslat elleni szerdai demonstrációt támogató szervezetek között is legalább 15 olyan van, amelyet Soros György támogat, ami természetesen legális, de "ezt az adatot nem kell eltitkolni". Kiemelte egyúttal: mindenki gyakorolhatja gyülekezési alapjogát alkotmányos keretek között.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte: a következő hónapokban az EU-ban ismét a legfontosabb kérdések között lesz a bevándorlás, és nem mindegy, hogy Magyarország ebben a küzdelemben milyen támogatottságot tudhat maga mögött. Hozzátette, a magyar társadalom nagy többsége bevándorláspolitikában a kormány mögött áll.