A Jobbik összefog a baloldallal a CEU-törvény ellen

2017.04.12. 14:45 Módosítva: 2017.04.12. 15:03
Alkotmánybíróságra kerülhet a CEU-törvény, miután a Jobbik jelezte: képviselői csatlakoznak az LMP kezdeményezéséhez. A dologhoz már az MSZP is csatlakozott, így hamarosan összegyűlhet a szükséges 50 képviselői aláírás.

Mivel a parlamentben a baloldali képviselők nincsenek elegen, így a jobbikosok döntésén múlott, hogy Alkotmánybíróságra (AB) kerül-e a felsőoktatási törvény módosítása, vagyis a CEU-törvény.

Szávay István jobbikos képviselő az MTI-nek azt mondta: 

A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt.

A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy a jogállamiság pártján állnak, és azt szeretnék, hogy az AB-nek legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben.

Ehhez a parlamenti képviselők egynegyedének a kezdeményezése, vagyis 50 aláírás szükséges. Azt, hogy az ellenzék forduljon Alkotmánybírósághoz, az LMP kezdeményezte, majd a Párbeszéd egy szem képviselője, Szabó Tímea, illetve az MSZP-frakció is csatlakozott hozzá. Mint megtudtuk, a volt MSZP-s Demeter Márta, illetve Kónya Péter is aláírt. A jobbikos szavazatok azonban mindenképp kellettek.

A Jobbik komoly dilemmába került. Többször hangsúlyozták a jobbikos képviselők, hogy nem értenek együtt a CEU által képviselt szellemiséggel, ám Orbán Viktor „bolsevik” hatalomgyakorlását károsnak tartják. Lényegében most viszont arról kellett dönteni, hogy a kormány álláspontját támogatják (nem írnak alá), vagy szembemennek Orbán akaratával, és összeállnak a baloldallal a CEU-törvény ellen (aláírnak). Ez utóbbit választották. Szávay ugyanakkor most

visszautasította azt, hogy a baloldal vagy Soros György mellé álltak volna döntésükkel.

Szávay most, hogy a Jobbik nem akar választani Orbán Viktor és Soros György között, elutasítja azt a szélsőliberális szemléletet, amelyet Soros György és a hozzá köthető intézmények képviselnek, és elutasítja a Fidesz hatalmi arroganciáját is. 

A jobbikos politikus szerint a kormánynak nem a CEU-val van problémája, és ha komolyan venné saját állításait, miszerint a tüntetéseket Soros György szervezi, és a kormány megdöntése a célja, akkor megtehetné, hogy ellene eljárást indít alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával.

Mint megírtuk, a CEU-ügy a Jobbikot eléggé zavarba hozta. Toroczkai László alelnök először azt mondta, hogy sóval hintené be az egyetemet. Majd Vona Gábor és Szávay István teljesen más álláspontra helyezkedett. Ezért volt kérdéses, hogyan dönt a Jobbik-elnökség a mostani kérdésről. Szávay most az elnökség szavazati arányáról nem kívánt nyilatkozni, és azt sem tudta megmondani, technikailag melyik párt aláírásgyűjtését támogatják.