A Gulyás Mártonékat elítélő bíró a doktorijában még másként ítélte meg a garázdaságot

2017.04.16. 17:33 Módosítva: 2017.04.17. 00:54

A Vastagbőr több részletet idéz annak a bírónak a 2010-es doktori értekezéséből, aki garázdaságért ítélte el a Sándor palota felé festékes palackot dobáló Gulyás Mártont és Varga Gergelyt.

Hornyák Szabolcs a PhD-jét a köznyugalom elleni bűncselekményekből írta. Értekezése szerint "a kihívóan közösségellenesség megállapítása meglehetősen esetleges, gyakorlatilag az eljáró szervek diszkrecióján múlik, hogy sor kerül-e a büntetőjogi felelősségre vonásra. A tényállási elem határozatlansága emiatt jogbiztonsági problémákat vet fel, amely szintén azt erősíti, hogy az ilyen jellegű cselekmények bűncselekményként való megítélése nem tartható.”

Gulyás Márton és Varga Gergely tárgyalása a bíróságon
Gulyás Márton és Varga Gergely tárgyalása a bíróságon
Fotó: Bődey János

Egy másik helyen a bíró azt írja, a „közösség nyugalma” megfoghatatlan, túlontúl absztrakt kategória. Ennek a fikciónak a fenntartása "csak egyetlen indokkal igazolható: ha a büntetőjogot valóban eszköznek tekintjük az állampolgárok helyes irányú nevelésére. Ettől pedig a magunk részéről már a korábbiakban határozottan elzárkóztunk.”

Az értekezésben az is szerepel, hogy "a garázdaság, mint bűncselekmény felett eljárt az idő. (…) A garázdaság tehát olyan cselekmény, amelyet nem szükséges büntetőjogi büntetéssel fenyegetni. A társadalmi együttélést zavaró súlyosabb megnyilvánulások azonban érdemelhetnek szankciót – erre a szabálysértési jog megfelelő kereteket biztosíthat.” 

A bíró szerint a „kihívóan közösségellenesség” eleme sérti a jogbiztonságot, mert ennek megítélése meglehetősen esetleges. "A tényállási elem határozatlansága emiatt jogbiztonsági problémákat vet fel, amely szintén azt erősíti, hogy az ilyen jellegű cselekmények bűncselekményként való megítélése nem tartható.”  

Csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróságon első fokon Gulyás Mártont 300 óra, Varga Gergelyt 200 óra közmunkára ítélte. Az ítélet ellen mindketten fellebbeztek. A CEU-ügy miatt tüntető két embert bilincsben, vezetőpórázon vezették a bíróság elé.  A Magyar Helsinki Bizottság szerint ez legfeljebb a két ember megalázására volt jó, indokoltnak aligha volt tekinthető, amiért a két érintett akár kártérítésért is perelhet. Az ítélet furcsaságait az Index is elemezte. Szombaton több ezren tüntettek a Szabadság téren Gulyásék elítélése ellen, Gulyás Márton a demonstráción választási mozgalmat hirdetett.