Fél méter hó esett Dobogókőn

D KOM20170419005
2017.04.19. 08:33 Módosítva: 2017.04.20. 16:56

Az ország középső részében nagy szemekben szakadt a hó vagy havas eső esett szerda reggel. Az Időkép.hu csapadéktérképe reggel nyolc órakor így nézett ki:

hohoho

Fél 11-re egyre több helyen váltotta fel a havazást eső, havas eső. Délután az Alföldön már egyre kevesebb helyen, a Dunántúlon egyre többfelé esett hó, havas eső, legjobban a Bakonyban havazott. Rövid összefoglalónkat a nap eseményeiről itt tudja elolvasni.

Délelőtt a Mátrában már 15 centis hóréteget mértek, lapátolni kellett a havat, és egy óra körül már 30 centis havat jelentettek onnan. De nem kellett a Mátráig felmenni, hogy havat lássunk, Budapesten a magasabb pontokon is sűrű pelyhekben hullott reggel a hó. Olvasónk a Normafáról küldte ezt a képet, ekkora hó van, lehet síelni is:

Egy másik olvasónk, Pintér László videót készített a normafai hóviharról szerda reggel.  

Mivel április van, nem tréfa, hogy az Időkép tudósítása szerint nemcsak a hegyekben, de még az Alföldön is megmaradt a hó. Így nézett ki Kiskunmajsa szerda reggel:

Kiskunmajsa reggel
Kiskunmajsa reggel
Fotó: Időkép.hu

A beáramló hideg levegő miatt hűlt le a levegő 0 és 3 fok közé reggelre, ahogy a Met.hu fogalmazott, saját "kis" ciklonja van az országnak. A Duna vonalában havas eső, a Duna-Tisza közének nagy részén pedig sok helyen hó esett, a várt 300 méternél még alacsonyabbra húzódott a havazás határa - írja az Időkép, ami percről-percre tudósít. 

Ön is látott havat? Van fotója?
Küldje el nekünk!

Dobogókőn fél méter hó esett

Olvasónktól kaptuk a felvételt amin látszik, hogy Dobogókőn az országos átlagnál is több, fél méter hó esett, ami meg is maradt.

Közel fél méteres hó esett Dobogókőn
Közel fél méteres hó esett Dobogókőn
Fotó: Olvasónk, Vuray Villő / Index

Ciklon okozza, szélvihart is hozott

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint egy ciklon okozza hazánkban szeles és csapadékos időt. 

A Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódott (60-80 km/h) a szél. Napközben az Alpokalján - elsősorban a Kapuvár - Zalaegerszeg közötti sávban - azonban 80-100 km/h közötti lökések voltak, és az északkeleti országrészben is elfordulhat már 70 km/h körüli szélsebesség.

A Kending-csúcson 105 km/h-s széllökést mért az Időkép.hu mérője. 

Dunántúlon több járásra már másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt. A megváltozott útviszonyokra is számítani kell. Az erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, és az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó zavarok lehetnek.

Szerda délután a hófúvás miatt is figyelmeztetéseket adtak ki. Veszprém megyében ez másodfokú, Fejér, Vas és Zala megyében elsőfokú. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

A rendőrség a rendkívüli időjárásra tekintettel felfüggesztette a mára meghirdetett Speedmarathont.

Egy települést elvágott a hó a külvilágtól

Életveszélyessé nyilvánították és lezárják a Pilisszentlélekre vezető összes utat, számolt be róla a kemma.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint az Esztergom és a Budapest felőli utakat is lezárják a település körül. Leszakadó ágak és kidőlt fák miatt vált elsősorban veszélyessé az útszakasz.

Az utak gyalog sem járhatóak, nem is engednek át senkit. Esztergomban kialakítottak egy melegedőt azok számára, akik a hóhelyzet miatt nem tudnak hazajutni. 

50 centis hóréteg is kialakulhat

Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi hó megmaradhat. A Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain viszont akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon akár ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat - közölte a Meteorológiai Szolgálat. 

A hó jellemzően tapadó hó lesz. Az ország több pontjáról - köztük Budapestről, Biatorbágyról, Pilisvörösvárról, Somogyvárról, Pápáról, Kecskemétről, Szegedről - jeleztek havas esőt, hóesést. A 300 méter feletti települések közül Sopron-Brennbergbányán, míg az alacsonyabban fekvők közül Szegeden is kialakult hólepel az MTI szerint.

A Normafáról átszállítják az óvodásokat

Nehezen megközelíthető a Normafa környéke, és nagy dugók alakultak ki a környéken, ezért a XII. kerületi önkormányzat átszállítja a Normafa Óvodából a Németvölgyi Általános Iskolába azokat a gyerekeket, akiket még nem hoztak el a szüleik - írja az MTI.

A gyerekeket rendőri felvezetéssel, a kerület saját autóbuszával viszik át az iskolába délután 4 órakor. A gyerekek óvodapedagógus felügyelete mellett várják szüleiket.

Balesetek, útlezárások, nem közlekedő vonatok

Szerda délutánig 172 esetben riasztották a tűzoltókat országszerte, több mint felét a viharos szél és a havas, esős időjárás okozta károk miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek. 

Mukics Dániel tájékoztatása szerint 80 esetben közlekedési baleset, 92-ben pedig leszakadt faág, kidőlt oszlop, vagy megrongálódott vezeték miatt kellett intézkedniük.

Szuha és Mátraalmás között, valamint  Mátrakeresztes külterületén több mellékutat teljes egészében lezárt a rendőrség. A faágakon felhalmozódott hó és jég következtében faágak szakadtak le és több fa kidőlt, eltorlaszolva és veszélyeztetve a közlekedést. 

A Magyar Közút azt írja, jellemzően a Duna vonalában, Bács-Kiskun megye nagy részén, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye magasabban fekvő területein maradt meg a hó, és a havazással érintett területeken folyamatos síkosságmentesítést, hóeltakarítást végeznek.

A rendőrség szerint Budapesten havazás nehezíti a közlekedést a magasabban fekvő területeken: XII. kerületben a csúszós utak miatt több autó elakadt az Orbánhegyi, az Istenhegyi úton és a Cinege utcában, ezért jelentős a torlódás a Hegyvidék útjain.  Közlekedési rendőrök a Budapest XII., Istenhegyi úton az út két oldalára terelt forgalom között felvezetik a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. útszóró munkagépeit.

Itt tájékozódhatnak az utak helyzetéről, és téli gumival óvatosan közlekedjenek! 

Balesetekből és útlezárásokból is bőven akad: 

  • Lezárta a rendőrség a 82-es főutat Zirc és Bakonyszentkirály között. A forgalmat Dudar és Réde irányába terelik. A Bakonyban a rendőrség szerda délután korlátozta a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik közlekedését a 82-es főúton Zirc és Nyúl, valamint a 83-as főúton, Városlőd, Farkasgyepű és Bakonyjákó térségében.
  • Vas megyében, Szeleste és Hegyfalu között az M86-os számú autóúton felborult egy kamion. A helyszínelés és a műszaki mentés miatt a rendőrök az utat teljes egészében lezárták. A forgalmat a hegyfalui leágazónál a 86-os számú főútra terelik.
  • Két személygépkocsi ütközött össze a 8-as számú főúton, Várpalota közelében.
  • A sínekre esett ágak és fatörzsek miatt Soltvadkert és Kiskunhalas között vonatpótló buszok viszik az utasokat. A Budapest-Kelebia vonalon szerda reggel fél nyolctól nem közlekedhetnek a vonatok. Az erre utazóknak hosszabb menetidővel is számolniuk kell.
  • A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon a Gödöllő-Isaszeg közötti felsővezeték-szakadás után Gödöllő és Aszód között fák dőltek a sínekre. A gödöllői állomáson nincs áram a felsővezetékben. Isaszeg–Gödöllő–Aszód között jelenleg vonatpótló autóbuszok közlekednek. A Miskolc, Eger és Sátoraljaújhely felől Budapestre tartó IC és gyorsvonatok csak Hatvanig közlekednek és onnan térnek vissza. 
  • Az Időkép szerint Több kamion is elakadt a 24-es úton Mátrafüred és Mátraháza között, és árokba dőlt egy autó Mátraházánál. Az utat Mátrafüred és Parád közt lezárták
  • Mezőtúr és Törökszentmiklós között két autó ütközött össze.
  • Az időjárási viszonyok miatt lezárták a 1111-es számú út, Esztergom felől Dobogókő irányába vezető útszakaszát. A rendőrök a forgalmat 33-as kilométerszelvénynél, a Látóhegyi útnál a 117-es számú útra, Pilisvörösvár felé terelik.
  • Még egy utat lezártak Pest megyében: a havazás miatt több fa kidőlt, illetve faágak hajlanak be az úttestre, ezért a járművezetők nem tudnak közlekedni 2017. április 19-én 14 órától a 1116-os számú úton Pilisszentlászló és Visegrád között.
  • Több autó és egy autóbusz is elakadt a Szentendréről Pilisszentlászlóra vezető úton, Pilisszentlászló térségében. A szentendrei hivatásos tűzoltók tűzoltójárműre szerelt drótkötél segítségével megkezdik a hátsó kerekével árokba csúszott autóbusz kiszabadítását. Az érintett útszakaszon többfelé jelentenek veszélyt a hó terhe alatt leszakadó ágak és fák. 
  • Tíz méter magas fa dőlt ki Budapest 12. kerületében, a Karthauzi utcánál, a fogaskerekű vezetékein akadt fent. A fővárosi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolják és eltávolítják, a fogaskerekű addig nem közlekedik.
  • A Budakeszi út felső, Budakeszihez közelebbi szakszán elakadt járműveket szabadítottak ki a tűzoltók.

24 településen nincs áram Bács-Kiskunban

Országszerte problémák vannak az áramellátással. Bács-Kiskun megyében 24 településen nincs áram, ami 12 ezer fogyasztót érint, Csongrád megyében 6 településen szünetel az áramszolgáltatás, ez 1500 fogyasztót érint, míg Heves megyében két települést és mintegy 400 fogyasztót érint a probléma.

A szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak, így egyre kevesebb települést érint az áramszünet. 

Káosz a fővárosi tömegközlekedésben

A főváros-szerte változó halmazállapotú csapadék lassítja a forgalmat, az utak mindenhol vizesek, csúszósak, a magasabban fekvő területeken havasak - írja a BKK. Járataik több útvonalon is megnövekedett menetidővel, módosított, vagy rövidített útvonalon közlekednek.

  • A 60-as villamos nem közlekedik a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között, mert a Karthauzi utcában fa dőlt a felsővezetékre. A havazás miatt autóbuszos pótlásra nincs lehetőség.
  • A 63-as autóbusz a Villám utca és a Nagykovácsi, Tisza István tér között nem közlekedik a havazás miatt.
  • Pótlóbusz közlekedik a 77-es trolibusz teljes vonalán, mert a Szugló utcában a Miskolci utcánál egy kidőlt fa elszakította a felsővezetéket.
  • Nem közlekedik a 22-es, a 22A és a 222-as autóbusz a Kuruclesi út és az Országos Korányi Intézet között.
  • A 21-es, a 21A és a 212-es autóbusz rövidített útvonalon a Széll Kálmán tértől, illetve a Boráros tértől a Szent Orbán térig közlekedik.
  • A Libegő sem jár a havazás miatt. 

Jó hír, hogy a Gyermekvasút a nagy hó ellenére is közlekedik. 

Ne menjenek 3-400 méter feletti erdőkbe!

A téliesre fordult időjárás miatt számos turistaút nem járható, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a napokban ne menjenek a 300-400 méter fölötti erdőkbe. A hegyvidéki területeken a hóréteg nem olvad el. A hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlanak, további terhelés esetén kidőlhetnek, eltörhetnek. A balesetveszélyt a helyenként felerősödő szél is fokozza.

A figyelmeztetés érvényes a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira. Az erdőgazdaság webkamerákat üzemeltet a Pilis-tetőn, a Prédikálószéken és a Hármashatár-hegyen. A felvételeken látható a hegyekben uralkodó időjárás, így a kirándulók megalapozottabb döntést hozhatnak indulás előtt.

Nem normális

Ezt a videót pedig reggel készítettem Budán egy olyan vizsláról, akivel 5,5 éve alatt még soha életében nem fordult elő, hogy ne akart volna kimenni a szabadba, de most még hangot is adott nemtetszésének: 

Hab a tortán, hogy az orvosmeteorológia szerint ma hidegfronti hatásra számíthatunk: sokaknál tapasztalható majd fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához - írja az Országos Mentőszolgálat.