100 kilométeres szél jön

D DEM20170419015
2017.04.19. 12:35 Módosítva: 2017.04.19. 22:29

Még egy napig tart a tél - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. A felettünk lévő ciklon csütörtökön fokozatosan délkelet felé vonul, ami hideggel és különösen szeles időjárással jár. Az OMSZ vészjelzése szerint csütörtökön a Dunántúl nyugati részén azonban 90-100 kilométer per óra közötti lökések is előfordulhatnak, ezért Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

További nyolc megyére - Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt. Csütörtök estétől lehet arra számítani, hogy mérséklődik a légmozgás.

A hegyekben a viharos szél hófúvást is okozhat, ezért Veszprém megyére másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméter hó megmaradhat.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul.

Az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani. Az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható. 

A sok eső veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A fővárosra, Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a havazás miatt is kiadták csütörtökre az elsőfokú figyelmeztetést. 

A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain további akár 20-30 centiméter, a legmagasabb csúcsokon akár ennél több friss hó is hullhat.

Szerdán jelentős fennakadásokat okozott az áprilisi hideg, van olyan település, amit elzárt a hó a külvilágtól, máshol az áramszolgáltatás szűnt meg órákra. Több baleset is történt, további részletek ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Borítókép: Normafa, április 19-én. MTI / Demecs Zsolt