Megdőlt a hórekord és az országos hidegrekord is

2017.04.20. 09:35 Módosítva: 2017.10.06. 16:01
Megdőlt az április 20-i hórekord, a hóvastagság a Kékestetőn átlépte a 45 centit.
Fotó: Képünk illusztráció

Országos hidegrekord dőlt meg Kékestetőn

Megdőlt a nappali országos hidegrekord is csütörtökön. Kékestetőn a legmelegebb délutáni órákban is majdnem mínusz 3 Celsius-fokos hideg volt - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t. Eddig az április 20-i legalacsonyabb maximumhőmérséklet 0,2 fok volt, amelyet 1969-ben regisztráltak Kékestetőn. Most szintén Kékestetőn született az új napi rekord, mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő.

Országszerte 360 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a télies időjárás miatt szerda óta – írja az MTI.

Kapcsolódó

Marad az enyhe téli idő, de pénteken már 13 fok is lehet

Leginkább a Tiszántúlon számíthatunk esőre, másutt havas eső, hó egyaránt várható.

230 esetben elakadt, karambolozó vagy árokba csúszott autót kellett menteni. Emellett nagyon sok estben kidőlt, letört, villanyvezetékre zuhant fák miatt riasztották a tűzoltókat. Jelentősebb sérülésről nem tudnak – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Tíz településen továbbra is nehéz a ki- és bejutás a havazás, illetve az útra dőlt fák miatt, ott a tűzoltók a rendőrséggel és közúttal közösen felvezetik a forgalmat. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta település jelenleg személyautóval nem megközelíthető és az áramszolgáltatás is szünetel. A közutak megtisztítását és a kárelhárítást a szakemberek folyamatosan végzik.

A katasztrófavédelem továbbra is operatív törzset működtet nemcsak országosan, hanem az érintett megyékben is.   Mivel csütörtökön is a szerdaihoz hasonló időjárás várható, Mukics Dániel arra figyelmeztet, hogy az érintett területeken nyári gumival felszerelt autóval inkább ne induljon el senki.

Járhatatlan út

Éjszaka több alsórendű útszakaszról kellett kimenteni embereket: Felsőtárkány és Répáshuta között 26-an, Répáshuta és Bükkszentkereszt között 30-an ragadtak az úton. Őket és a hosszabb időre áram nélkül maradtakat melegedőhelyeken helyezték el. Emellett dialízises és más betegek, illetve kismamák egészségügyi ellátását vagy utazását kellett megszervezniük a katasztrófavédelmiseknek.

A rendőrség a honlapján csütörtök reggel összefoglalót tett közzé az időjárás miatti forgalomkorlátozásokról: a hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt járhatatlan Heves megyében a 24-es út Mátrafüred és Parádsasvár között, Győr-Moson-Sopron megyében a 82-es út Nyúl és Zirc között, és több más útszakasz Heves, Pest és Veszprém megyében.

A rendőrség csütörtök délutáni helyzetjelentése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az alábbi útszakaszon járhatatlanok:

  • 2513-as jelű út 14+349 és 24+000 km szelvények (Bánkúti elágazás és Mályinka) között teljes útlezárás útra dőlő fák, ágak miatt.
  • 2513-as jelű út 4+630 és 24+000 km szelvények (Ómassai elágazás és Mályinka) között teljes útlezárás útra dőlő fák, ágak miatt.
  • 2505-ös jelű út 18+879 és 29+347 km szelvények (Répáshutai elágazás és a megyehatár) között teljes útlezárás útra dőlő fák, ágak miatt.
  • 25139-es jelű út 0+000 és 3+529 km szelvények (Bánkúti bekötőút teljes hossza) között teljes útlezárás útra dőlő fák, ágak miatt.

18 ezer embernél nincs áram 

Nyolc megye 90 településén szünetel az áramszolgáltatás, ami 18 ezer fogyasztót érint, a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

Vas megyében 34 településen, összesen 7031 fogyasztói helyen nincs áram – mondta az MTI-nek Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. A szolgáltató a délelőtti órákra ígéri az áramszolgáltatás helyreállítását, a viharos szél miatt megrongálódott elektromos hálózat átvizsgálása és kijavítása azonban a szakemberek szerint akár két napot is igénybe vehet.

Az áramszünet leginkább a Körmend és Szombathely közötti, illetve a Csepreg környéki, a megye északi részén fekvő településeket érinti, ahol az esetek felében szerda este óta, a másik felében pedig csütörtök hajnal óta nincs áram.