Gyurcsány: Láttam az iratokat, amikkel Orbánt zsarolják az oroszok

2017.04.24. 14:37 Módosítva: 2017.04.24. 15:32

Gyurcsány Ferenc hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, hogy látta azokat a korrupcióról szóló dokumentumokat, amelyekkel Oroszország zsarolja Orbán Viktort. A Demokratikus Koalíció elnöke azt várja Orbán Viktortól, hogy tisztázza magát, vagy pedig három napon belül perelje be őt ezekért az állításokért, írja az MTI. Ha a miniszterelnök nem perel, akkor Gyurcsány szerint azzal beismeri, hogy az oroszok tényleg tudnak az illegális pénzügyeiről, és ezzel zsarolni tudják.

Gyurcsány azt állítja, hogy hosszú évekkel ezelőtt magas szintű, hiteles forrásból kapott szóbeli tájékoztatást arról, hogy

Oroszország megfelelő szervei információkkal rendelkezik a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető korrupcióról.

Gyurcsány szerint a szóbeli közlést annak hitelessége ellenére sem tudta bizonyító erejűnek tekinteni, ezért nem is használta fel, a közelmúltban azonban változott a helyzet, ugyanis közvetítőkön keresztül betekinthetett egyes dokumentumok másolatába, és amit látott, az hitelesíti a sok évvel korábbi közlést. Szerinte Orbán Viktor is tud ezeknek a dokumentumoknak a létezéséről. Gyurcsány hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, mindent megtesz, hogy a bizonyítékok a kezébe kerüljenek, és amint ez megtörténik, azokat a nyilvánosság elé tárja.

A feltett kérdésekre válaszolva annyit elmondott, hogy az iratokat Magyarországon látta, az azokat bemutató közvetítő magyar volt, a tulajdonos személyét viszont nem ismeri. Arra nem válaszolt, hogy mikor történt az általa említett első beszélgetés, és arra sem, hogy az állítólagos korrupció melyik időszakra vonatkoznak. Jelezte, egyelőre nem tárgyaltak a papírok átadásának feltételeiről, és kérdéses, hogy elfogadhatóak lesznek-e a feltételek. Arra a felvetésre, hogy a kormányfőnek miért kellene őt beperelnie, azt felelte, hogy a miniszterelnök majd eldönti, minek tekinti az állításait.

Az ATV Híradója megkérdezte Orbánt, hogy beperli-e a Gyurcsány Ferencet. A kormányfő visszakérdezett, hogy „kit?", majd miután a riporter megismételte a kérdést nevetett egyet, és válasz nélkül továbbment.

Össze kellene fogni

Gyurcsány Ferenc a hétfői sajtótájékoztatóján a zuglói időközi választás kapcsán beszélt kicsit az összefogásról is. Úgy fogalmazott: bebizonyították, hogy egy év múlva meg lehet állítani Orbán Viktor miniszterelnököt, és véget tudnak vetni a Fidesz rombolásának; de az ellenzéki pártok csak akkor nyerhetnek 2018-ban, ha minden egyéni körzetben csupán egyetlen baloldali jelölt indul. Aki egy év múlva különutas politikát folytat vagy fanyalog az együttműködés miatt, az Orbán Viktort segíti – jelentette ki.