Kósa Lajos asszisztense szervezte a jobbikos plakátok rongálását

2017.04.24. 17:23 Módosítva: 2017.04.24. 17:40

Fideszes politikus, Kósa Lajos személyi titkára szervezte a Jobbik új plakátjainak rongálását, derül ki a Jobbik-közeli Alfahír birtokába jutott levélből. A XV. kerületben fideszes színekben dolgozó önkormányzati képviselő, Csonka László a lapnak elismerte, hogy ő szervezte a "Ti dolgoztok. Ők lopnak." feliratú plakátok átragasztását. Csonka aktivistákat toborzó levelében ezt írta:

Kedves Tagtársaim!

Bizonyára sokan láttátok a Jobbik óriásplakátjait, amit most szeretnénk feldíszíteni különféle szövegekkel. Kérlek írjátok meg, hogy a kerületben pontosan hol vannak olyan nagy forgalmú helyszínek, ahol ilyen plakátok vannak kihelyezve."

Ezután még hozzáteszi, hogy aki akar, az csatlakozzon hozzá. Az Alfahír kérdésére a Csonka elismerte, hogy írt ilyen levelet, és azt mondta, szerinte a plakátok hazugak, ezért azok ellen bármi elkövethető. Ezután a fideszes politikus arra a bírósági döntésre hivatkozott, amelyet még 2015-ben hoztak két, a Fidesz menekültellenes plakátjait megrongáló aktivista ügyében.

Eszerint politikai véleménynyilvánításnak minősül egy politikai plakát módosítása, és emiatt nem bűncselekményről, hanem csak szabálysértésről van szó. Kivétel, ha a plakát tartószerkezetét is megrongálják az aktivisták.

Fölgyújtani ugye nem lehet, mert az magát a tartószerkezetet sértené, de azzal, hogy feliratokat tegyenek rá, vagy lefessék, teljes mértékben egyetértek"

– mondta a fideszes politikus. Csonka egyébként nem rongálásnak nevezi a plakátok átragasztását, inkább úgy fogalmazna, hogy "népművészeti díszítésre kerülne sor". Az MTI azt írja, a Jobbik rongálás miatt feljelentést tesz.