Iskolai buszoztatás: törvénymódosítással úszná meg a Klik a kártérítést

2017.04.25. 10:26

Törvényt módosítana a kormány a tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset után, hogy korlátozza az iskolák – így az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – anyagi felelősségét arra az esetre, ha a külföldi utakon baj érné a diákokat – írta a 24.hu. Ez a javaslatcsomag bevallott célja, miközben biztonságot növelő intézkedéseknek nincs nyomuk. 

A Klik  korábban levélben arra kérte az iskolákat, hogy  az utazásokkor 23 óra és hajnali 4 között a sofőrök mindenképpen szálláshelyen tartsanak pihenőt.

Járt határon túl a diák?

A buszos külföldi kirándulások előtt kötelező lesz személyre szóló balesetbiztosítást kötni – vagy a szülőnek, vagy az iskolának. A kötelező diákbiztosítások előírása nyilvánvalóan azzal a céllal fogalmazódott meg, hogy csökkentse, sőt kizárja az iskolák perelhetőségét a veronaihoz hasonló tragédiák esetén.

A biztosításkötés kötelezettsége azonban furcsa módon nem vonatkozik a környező országokba tett kirándulásokra. Lényegében tehát

a romániai utak nem minősülnek külföldi kirándulásnak, az ausztriai buszos túrák viszont igen.

Az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése után az iskolák számára kötelezővé tette a környező országok magyarlakta területeinek látogatását.

A javaslatcsomag szerint kötelező lesz nyilvántartani minden diák személyi adatai között, hogy járt-e már a szomszédos országok magyarlakta területein.