Vádat emeltek Voldemort ellen

2017.04.25. 08:34

Vádat emeltek a Fidesz parlamenti képviselőjével, Mengyi Rolanddal és hat társával szemben – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Voldemorként elhíresült  Mengyit „bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével” vádolja az ügyészség. Mengyi mentelmi jogát Polt Péter legfőbb ügyész indítványára a parlament tavaly szeptemberben függesztette fel.

A vádirat szerint a képviselő és társai 2015. év tavaszán elhatározták, hogy szociális szövetkezetek számára EU-s forrásból származó pályázatot írjanak ki azért, hogy az azon elnyerhető összeget jogellenesen – valós teljesítés nélkül – saját maguk megszerezzék.

Mengyi a pályázati pénzből történő részesedés fejében vállalta, hogy a pályázat kiírása érdekében közreműködik. Társaival az egyik találkozón azt közölte, hogy 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a pályázat kiírásáért. Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért 5 millió forintot, melyet Mengyi barátjának juttattak el.

A vádlottak célja a pályázatok benyújtásával az volt, hogy a pályázaton elnyerhető teljes összeghez a saját célra történő felhasználás érdekében hozzájussanak. A vádlottak a pályázati célok megvalósítására alkalmas, annak megfelelő tevékenységeket nem szándékoztak végezni. Megállapodásuk szerint ezek helyett csupán a csalás lelepleződésének veszélyét csökkentő, látszólagos tevékenységeket végeztek volna el.

A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen csaknem félmilliárd forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat azonban a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

A Mengyi terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.