Elítélték a 200 milliós kárt okozó rablókat

2017.04.27. 16:10

Elítélte a Fővárosi Törvényszék azt a két férfit, akik 2009-től több pénzszállító autót is kiraboltak, összesen 200 millió forintos kárt okozva ezzel, írja az MTI. P. Richárd 14 év börtönt kapott 39 millió forint vagyonelkobzás mellett, É. Zoltán pedig 12 évet 23 millió forint vagyonelkobzással.

A törvényszék közleménye szerint a két férfi olyan pénzszállító autókat támadott meg, amik Pomázon és környékén lakó vállalkozóknak, illetve a Magyar Posta Zrt.-nek végeztek értékszállítást. A rablásokat előre megtervezték, P. Richárd fegyvereket (köztük egy AK–47-est) szerzett és motort vásárolt, amiket folyamatosan lecserélt vagy különböző helyeken rejtett el. 

A rablásokat mindig bukósisakban vagy maszkban követték el, ezeket is folyton cserélték vagy átfestették. P. Richárd volt az irányító, É. Zoltán a menekülést biztosította, bár előfordult olyan, hogy utóbbi is részt vett az akciókban.

Idővel új embereket is beszerveztek a rablásokba, ilyen volt K. Norbert és E. András István. Előbbi 2009-től munkanélküli volt, és büntetőeljárás is folyamatban volt ellene: őt öt év börtönre ítélték, és 21 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el ellene. Utóbbit bizonyítékok hiányában felmentették.

A Fővárosi Főügyészség 2013 júniusában emelt vádat az ügyben. Az értékszállítást végző társaságoknak 200 millió forint, a magánszemélyeknek 15 millió forint kárt okoztak. Az ítélet egyelőre még nem jogerős,  a másodfokú határozatig a bíróság elrendelte P. Richárd és É. Zoltán előzetes letartóztatását.