Szijjártó továbbra is fordítva ül a CEU-lovon

2017.05.03. 11:06

Szijjártó Péter külügyminiszter egy szerda délelőtti rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette ki a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban, hogy

az amerikai tárgyaló kinevezésénél dőlhet el, van-e nyitottság és jó szándék a megegyezésre,

mivel az államközi, kormányközi megállapodáshoz olyan tárgyalófél kell, aki rendelkezik a megfelelő mandátummal a megállapodás megkötéséhez az adott ország kormánya részéről" (MTI).

Az elmúlt hetekben elég sokat lehetett olvasni arról, hogy hiába szabta a kormánytöbbség nemrég a CEU működésének feltételéül egy, a washingtoni szövetségi kormánnyal kötendő megállapodást, Washingtonnak nincs ilyen hatásköre. Azt, hogy a kitétel ennek ellenére bekerült a törvénybe, a magyar kormányt és lekötelezettjeit kivéve mindenki megvalósíthatatlan feltételként, azaz a CEU elűzésére irányuló szándék egyértelmű jeleként értékelte.

Az Európai Néppárt (ehhez tartozik a Fidesz is) részben erre reagálva szombaton lényegében ultimátumot intézett a Fideszhez és Orbán Viktorhoz, konkrétan felsorolva, hogy milyen lépéseket vár el a CEU zavartalan budapesti működésének biztosítása érdekében. Ebben egyebek mellett azt is kikötötték, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a CEU-ról.

Orbán Viktor tegnap ennek megfelelően már lehetőségként utalt a felsőoktatási törvény módosítására. Szijjártó viszont a jelek szerint továbbra is úgy gondolja, hogy döntési helyzetben van, és csak akkor hajlandó tárgyalni, ha Washington kellően magas rangú tárgyalópartnert delegál. Ami érthető annak fényében, hogy az USA-ban államtitkár-helyettesnél még sosem fogadták magasabb szinten, de hogy nem a lex-CEU lesz az, ami megtöri a jeget, az szinte biztos.

Szijjártó amúgy feltehetően a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjének tegnapi bejelentésére reagált. David Kostelancik az Inforádiónak azt mondta, hogy New York állam (itt van bejegyezve a CEU) kész tárgyalni Budapesttel a CEU-ról, egyben megerősítette, hogy ugyanerre sem a követségnek, sem a szövetségi kormánynak nincs törvényi felhatalmazása. 

Szijjártó Péter viszont ma arról beszélt, hogy nem lát olyan okot, ami miatt egy ilyen megállapodás (a szövetségi kormánnyal) ne jöhetne létre, hiszen a maláj, a thai és a kínai kormánnyal is  sikerült megállapodni az egyetemekről.