Vádat emeltek a hűtőkocsiban megfulladt 71 menekült ügyében

2017.05.04. 14:45 Módosítva: 2017.05.04. 14:59

Emberölés és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 11 - afgán, bolgár, illetve libanoni - férfi ellen, akik 2015 augusztusában az osztrák A4-es autópályán, Parndorf közelében hagyták azt a hűtőkamiont, amelynek rakterében még Magyarországon 71 ember fulladt meg - jelentette be a főügyészség.

A vád szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt és levegőtlen furgonokba zsúfolva. A szervezet 30 éves afgán vezetője az utakkal mintegy 300 ezer eurót keresett. 

A bűnszervezetben szervezőként részt vett még egy 31 éves bolgár férf, aki a szintén bolgár állampolgárságú embercsempész sofőrök főnöke volt, valamint egy 51 éves, bolgár-libanoni kettős állampolgár, aki a járműveket és az ideiglenes rendszámokat szerezte be. A többi vádlott sofőrként és a csempészjárműveket kísérő, ún. előfutóként vett részt a bűncselekményben.

A belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamion 2015. augusztus 26-án hajnali ötkor indult el a szerb-magyar határról Budapest felé, majd Ausztria felé vette az irányt. A kocsi 26-án délelőtt tíz órakor lépte át az osztrák határt, majd 30-40 kilométerre a magyar határtól, Parndorf közelében félreállt. A sofőr és társa elmenekült. A teherautót másnap találták meg. A hűtőkocsiban talált 71 menekült – köztük 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek - közül a legidősebb áldozat 54 éves, a legfiatalabb 10 hónapos volt.

A kamiont egy 25 éves bolgár férfi vezette, előfutóként pedig egy 38 éves bolgár férfi kísérte. A vádirat szerint a menekültek mintegy fél órával az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amelyet a sofőr és előfutója is hallott. A problémát bolgár főnökük közvetítésével telefonon jelentették a bűnszervezet afgán vezetőjének, ám többször is azt az utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába.

A szállító és az előfutó – bár segíthettek volna a sértetteken – teljesítették a főnökük és az afgán vezető utasítását. Ennek az lett a következménye, hogy a raktérbe bezárt 71 sértett az indulástól számított 3 órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A bűnszervezet tagjai, hogy még több pénzt szerezzenek, másnaphajnalban, ismét Mórahalom mellett, 67 migránst zsúfoltak egy ugyancsak szellőzés nélküli, zárt hűtőkocsiba. A vádlottak nem törődve azzal, hogy a migránsok az embertelen körülmények miatt az úton életveszélyes állapotba kerültek, őket az ausztriai Gols-ig szállítottak. A migránsok ez esetben ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottai közül 9 embercsempész előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, két vádlottal szemben pedig távollétében emelt vádat a főügyészség. Az ügyészség valamennyi vádlottat bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A halálkamionos szállításban résztvevő négy vádlottnak (L., M., I. és T.) ezen kívül különös kegyetlenséggel, több ember, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

A halálkamion utáni napon végrehajtott szállításban közreműködő vádlottat és egy további bolgár embercsempészt 67 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettével is vádolja a főügyészség. Az ügyész 4 vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés, míg a többi embercsempésszel szemben határozott idejű fegyház és kiutasítás kiszabását indítványozta. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.