Nem árulja el a Jobbik, hogy mennyit fizetett a plakátkampányért

2017.05.04. 09:05

Nem tudni, mennyit fizetett a Jobbik a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont és Mahír Cityposter Kft-nek azokért a "lopós-dolgozós" plakátokért. Ez az a plakátkampány, amiben azt hirdetik, hogy amíg az emberek dolgoznak, addig a vagyonát egy év alatt százmilliárd forinttal megnöveli felcsúti zseni, Mészáros Lőrinc, a letelepedési kötvényekben otthonosan mozgó, de feltalálóként is színre lépett Rogán Antal és Orbán Viktor, valamint Habony Árpád lop. 

A Fidesz szerint a Jobbikot a háttérből Simicska Lajos támogatja, aki nyíltan vállalja egyébként, hogy szimpatizál a Vona Gábor vezette párttal.  A Jobbik ugyanakkor nem árulja el, hogy mennyi pénzt fizetett a plakátfelületekért. 

Amikor a Magyar Idők Vona Gábornál erről érdeklődött, akkor a pártelnök a lapnak azt mondta, "rálát az ügyre", de nem tartja észben ezt az információt. Egyúttal a pártigazgatóhoz irányította az újságírót. Szabó Gábor pártigazgató azonban nem árulta el, hogy a plakátokért mennyit fizet a Jobbik. "A szokásos piaci sztenderdeknek megfelelően mindkét cég kikötötte a hirdetési szerződésben, hogy a szerződés részletei üzleti titkot képeznek, így erről nem tudunk adatot szolgáltatni" - közölte a lappal Szabó Gábor.

Minél több plakáthelyet vásárol valaki, annál nagyobb kedvezményt tud az ember kicsikarni, ezt szerda este mondta az ATV-ben Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő, és hozzátette, ők sok plakátot helyeztek ki, 2468 volt az áprilisban kihelyezett plakátok száma, 2340 körül lesz a májusi. A kérdésre, hogy csikarni kellett-e azt a kedvezményt, és hogy mennyivel olcsóbban jutottak hozzá Mirkóczki azt mondta, nem tud erre válaszolni, a tárgyalást sem ő folytatta, de az állami számvevőszék felé mindennel el fognak számolni.

A Jobbik egyébként azt állítja, hogy a plakáthirdetésre nem Simicskától kapták a pénzt, hanem bankhitelt vettek fel. Ezzel kapcsolatban a Magyar Idők azt írja, hogy a párt válaszaiból kiderül, nem csak a plakátkampányra, hanem általános működési célokra is igényelték a hitelt, de hogy mekkora összeget, azt nem tudni. 

A kormány egyébként benyújtott egy törvénytervezet, amellyel azt próbálja megakadályozni, hogy Simicska plakátcégei a piaci ár alatt biztosítsanak felületet a Jobbiknak a választási kampányban. (Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.) Ezen kívül hoztak egy rendeletet is, amellyel a köztéri reklámokat darálnák be. 

Orbán Viktor szakkolégiumi szobatársa, a Fidesz gazdasági ügyeit évtizedekig intező egykori csúcsoligarha a plakátpiac egyik legbefolyásosabb szereplője, ami egészen addig nem zavarta a kormányt, amíg Orbán és Simicska össze nem veszett. Azóta a kormány mindenhonnan igyekszik kiszorítani az egykor számára legkedvesebb vállalkozót.