Több százan tüntettek a 444 meglökdösött újságírónője miatt

2017.05.06. 17:22 Módosítva: 2017.05.06. 23:37

Több százan gyűltek össze a Budafoki úton a 11. kerületi Fidesz iroda előtt, ahol a 444.hu újságírójának kitiltása és meglökdösése miatt tüntettek. Az embereket a Budafoki útról a Csíky utcába terelték a szervezők, amit lezártak a rendezvény kedvéért. A környéken az autós forgalom is akadozott.

DSC 9240
Fotó: Bődey János / Index

Fidesz: Nem történt ilyen

A Fidesz közleményben utasította vissza a 444 munkatársának állításait. Azt írják, az újságíró az első sorok között járkálva fotózott és videózott az eseményen, ami miatt hangos szóváltásba keveredett a hallgatósággal is, ezért provokálni akart. "A 444.hu munkatársának állításai alaptalanok, és ezt a jelenlévők mellett a biztonsági kamerák felvételei is igazolják majd" – írta a kormánypárt. Az újbudai Fidesz rágalmazás miatt feljelentést tesz, szerintük a szervezők határozott fellépését akarja erőszakosnak beállítani a 444 szerkesztősége.

A 444.hu főszerkesztője erre azt írta: a Fidesz cinikus és arrogáns közleménye aljas vádaskodás, amely hazugsággal és provokációval vádolja a lap újságíróját. Uj Péter több kérdést is feltesz. A Fidesz illetve az érintett két miniszter stábja miért nem szólalt meg fél napon keresztül az ügyben? A szervezők miért nem adják ki azt a felvételt, amit a bántalmazás után ők készítettek, és amin látszik, hogy Halász Júlia segítséget kér? Miért nem adják ki a vágatlan felvételt, amit az iskola biztonsági kamerája rögzített?A helyszínen miért nem várta meg Szabó László, hogy megérkezzenek a rendőrök, miért tűnt el hirtelen?

Pénteken mi is beszámoltunk a 444 cikke alapján arról, hogy a Fidesz egyik nyilvános fórumáról anyagot készítő újságírónak először azt tiltották meg, hogy felvételek készítsen, majd a fórum végén nem engedték vissza a terembe egy eszközéért. Sőt, az esemény egyik szervezője, Szabó László, az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese kicsavarta a 444 riporterének kezéből a telefont, elkezdte lökdösni, aztán megragadta a karját és kirángatta az épület elé. A lap feljelentést tett a rendőrségen. A Fidesz fél nap után egy mindent tagadó, és támadó nyilatkozattal jelentkezett, és bejelentették, ők is feljelentést tesznek.

A Nem maradunk csendben csoport, amely a Szabadság téri zajos tüntetést is szervezte április 15-énaz újságírók elleni erőszakra akarta a felhívni a figyelmet. Az utóbbi időben több ilyen eset is történt. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa a tüntetésen azt mondta: úgy gondolják, Európa közepén nem normális, hogy ez megtörténhet. A Fidesz sok határvonalat átlepett már. 2010-ben nem gondolták hogy tényleg megcsinálják az egypárti Médiatanácsot, 9 évre bebetonozva a fideszes tagokat. Ők hozták annak idején monopolhelyzetbe Simicska Lajos rádióját, a Class FM-et, aztán amikor ellenség lett, jogi eljárásban ellene fordultak, mondta.

A reklámadóval az RTL-re személyre szabott törvényt hoztak, lefejezték az Origót, tulajdonost váltottak a TV2-nél, azóta is folyamatosan megy a propaganda, és újabb médiumokat szereznek meg Fideszhez közelálló körök, mondta Urbán Ágnes. 2016 a Népszabadság megszüntetésének éveként vonul majd be a történelembe. Mészáros Lőrinc egy csapásra a legnagyobb elérésű médiapiaci szereplővé vált.

A közszolgálati médiával eddig is sok baj volt, de meg sosem volt ennyire silány és propagandisztikus mint most, és nem nézte ennyire hülyének az állampolgárokat. Urbán Ágnes azt mondta: már annyiszor tüntettek és szólaltak meg a sajtószabadság leépítése miatt, de mégsem szabad az agresszióra agresszióval válaszolni. Nem szabad szóbeli és tettleges polgárháborúba sodródni. Nem szabad ezeket az újságírónak nem nevezhető propagandistákat inzultálni. Urbán Ágnes azt ajánlotta: mindenki üljön le beszélgetni ismerőseivel, akiket beszippantott a Habony-művek, mert fontos kiszakítani őket abból a körből, ahonnan az őket lenéző propaganda lehúzta őket.

Ha az újságíró nem végezheti a munkáját, sérül a szabadság

Diószegi Nóra, a Kettős Mércétől arról beszélt, hogy  mit jelent újságírónak lenni a fideszesek számára. Nem nyilatkoznak, nem értik a kérdést (mint például Kósa Lajos), nem válaszolnak egyenesen. Diószegi szerint 2010 óta nézzük, ahogy felfalja a kormány a sajtónyilvánosságot: fenyegetik és kivéreztetik a magyar sajtópiacot, a 444-re Soros-bélyeget sütnek, az Index ellen hecckampanyt indítanak, a Hir Tv riportérenek kezébol kicsavarjak a mikrofont.

Diószegi azt követelte, hogy az összes médium újságírója békében végezhesse a munkáját, mert különben sérül a sajtó szabadsága és a mi szabadságunk is. Amikor Diószegi felidézte, mi történt a 444.hu újságírónőjével, a tömeg azt skandálta: "Nem hagyjuk!".  Halász Julit tegnap megengedhetetlen módon dobtak ki az ajtón, de mi vissza fogunk mászni az ablakon, ha kell" - mondta Diószegi Nóra, amire a tüntetők azt kiabálták: "Veletek vagyunk!" 

DSC 9268
Fotó: Bődey János / Index

A szervezők azt kérték, hogy mindenki hozza el a helyi és országos Fidesz vezetésnek az ügy kapcsán címzett (lehetőleg nem trágár, és nem agresszív üzeneteiket), és ragasszák fel ezeket a Fidesz XI. kerületi irodájára. A rövid demonstráció fél hat után nem sokkal véget ért, a jelenlévők sorba tették le üzeneteiket az iroda elé.

A tüntetés hivatalos vége után kisebb csoportok együtt maradtak. Az egyik a Pilvax kávéházhoz ment, ahol azt skandálták, hogy "Szabad sajtó, szabad egyetem!" Többen az Oktogonra indultak, ahol az elmúlt hetek tüntetései után többször is spontán afterpartit tartottak az úttesten és a villamossíneken.