Feljelentik Bayert, amiért taknyukon és vérükön rángatná ki a civileket a parlamentből

2017.05.08. 08:28 Módosítva: 2017.05.08. 14:16

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a Facebook-oldalán jelentette be, hogy ismét feljelenti Bayer Zsolt publicistát, aki a 444.hu tudósítása szerint a Karc FM-en futó műsorában azt mondta a parlamentben tiltakozó civilekről, hogy

ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön.

Bayer azt az április végi akciót kommentálta így, amikor az igazságügyi bizottság vitáján a civiltörvény ellen szívalakú, civil-feliratú pólóban és piros betűkkel írt transzparensekkelbékésen tiltakoztak a civil szervezetek képviselő. A lovagkereszttel kitüntetett Bayer szerint ezt a világ egyetlen parlamentjében nem tűrnék el, a bizottsági elnök Rubovszky György mégsem dobatta ki a tiltakozókat az Országgyűlési Őrséggel. Pedig Bayer szerint

ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.

Szél Bernadett a feljelentést azzal indokolta, hogy

a fizikai erőszakot szavak előzik meg, és most már ott tartunk, hogy mindkettő párhuzamosan jelen van a hazai közéletben és ez így nem mehet tovább. Elég a viszkető tenyerű fideszesekből.

Az LMP politikusa ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor a CEU-s tüntetések kapcsán húsvétkor azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy "békés és derék keresztény embereknek is viszket már a tenyere". Szél először akkor jelentette fel uszításért Bayer Zsoltot, amikor a publicista a blogján azt írta szintén a CEU-s tüntetésekkel kapcsolatban, hogy most már ők is nagyon dühösek, ezért a tiltakozók még egy darabig "őrjönghetnek az utcákon", de "aztán majd megtapasztalják, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni".

Frissítés 1.: Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke a blogján írta meg, hogy ő is feljelenti Bayer Zsoltot közösség elleni uszítás miatt. Mint írja,

Bayer Zsolt a miniszterelnök barátja, Orbán és Fidesz legtorzabb gondolatainak szócsöve, akinek szavait isszák a legelvetemültebb fideszesek, akikre hatással van az a sok ártó szándékú ostobaság, amit hallanak. Bayer Zsolt bűncselekményt követett el, amikor ellenzéki civilek elleni véres fellépésre buzdította hallgatóságát, és ez nem maradhat következmények nélkül, ezért ma feljelentem őt közösség elleni uszítás bűncselekmény elkövetése miatt.

Frissítés 2.: Az igazságügyi bizottságban tiltakozó civileket képviselő Civilizáció csoport szintén közleményt adott ki, amiben határozottan visszautasítják a publicista szavait. Szerintük elfoghatatlan, hogy Bayer nyugdíjas emberek, illetve oktatásért, egészséges környezetért dolgozó civil szervezetek munkatársainak fizikai bántalmazására bátorítja hallgatóit. Mint emlékeztetnek, a házszabály alapján a bizottsági ülések nyilvánosak, regisztrációval bárki számára meghallgathatóak. A civil szervezetek munkatársai a bizottság ülését nem megzavarva, csendben, demokratikus eszközökkel fejezték ki véleményüket.

Bayer szavait elítéljük, mert nem egyszerűen ordenáré stílusban erőszakra ösztönöznek, ami közvetlen veszély esetén már bűncselekménynek számít, hanem azért is mert tovább erősíti azt a hamis képet, hogy a törvényhozás folyamatába az állampolgároknak semmilyen beleszólása nem lehet.
Mi ennek épp az ellenkezőjét gondoljuk: egy érett demokráciában legitim módon csak és kizárólag az érintettek bevonásával, társadalmi vitát követően lehet törvényt alkotni.