A kutyaszar a budai nőket zavarja legjobban

DSC 3831
2017.05.09. 15:21
Budapest alapvetően egy élhető város, mondják a fővárosiak, de függ a véleményük attól, hogy Budán vagy Pesten laknak-e, valamint a pártszimpátiájuk is meghatározza, hogy miket tartanak jónak és rossznak a városban. Az egészségügyi intézmények lepusztultságát mindenki utálja, és sokan szenvednek a köztisztasági és közlekedési problémáktól is. Ugyanakkor a budapestiek örülnek a turizmus fellendülésének, a kerékpáros fejlesztéseknek és az új tömegközlekedési eszközöknek is. A Závecz Research segítségével vizsgáltuk a fővárosiak véleményét a fővárosról.

Lakói szerint Budapest egy élhető város – a tízfokú skálán 7.1-es értékkel osztályoztak. A budai lakosok valamivel élhetőbbnek tartják Budapestet a pestieknél, a Fidesz-szavazók pedig kiemelkedően jobban érzik magukat benne (7.7-es érték szerepel náluk az élhetőségre vonatkozóan, a DK-szavazók pedig mindössze 6.3-as osztályzatot adtak a tízes skálán). De összességében minden párt szavazója inkább élhetőnek tartja a városát, mint sem.

Mit szeretnek a városukban a budapestiek?

A budapestiek látják a klassz dolgokat maguk körül: egyértelműen pozitív fejleménynek könyvelik el például a turizmus fellendülését és az új tömegközlekedési eszközöket (7.7-es sikermutató). Sikeres fővárost főként a kormánypártiak és a budai polgárok látnak maguk körül, míg az ellenzékiek és a Pesten élők visszafogottabban, de nem negatívan minősítik a város fejlesztéseit, eseményeit.

Mindezt honnan tudjuk?

A felmérés 500 fős reprezentatív budapesti mintán, telefonos megkérdezéssel készült április első hetében, a maximális hibanagyság +/- 4.5 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít telefonos közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából.

Eredményesnek tartják a megkérdezettek a kerékpáros fejlesztéseket (az úthálózatot, a Bubit), és habár nem kitörő lelkesedéssel, de a közepesnél nagyobb mértékű örömmel fogadják a városfejlesztéseket (a Budapest Szíve Programot, a Nehru Park és a Várkert Bazár felújítását). Csak úgy, mint a turistákat vonzó programokat: a Sziget fesztivált és a gasztroforradalomat. A közepesnél kisebb rokonszenv övezi a Szabadság-híd nyári lezárását (4,7), az leginkább a diplomás és fiatal városlakóknak tetszik. A bulinegyed értékelésénél érthető módon korosztályi véleménykülönbségek vannak, az idősebbek inkább negatív értékelték, míg a fiatalok kedvezően.

Na és mi a baj Budapesttel?

A fővárosiaknak a legnagyobb probléma az egészségügyi intézmények állapota, a tízfokú skálán 8.7-es értékű gondnak tartják. Egy hajszállal marad csak el ettől a problémák sorában a korrupció (8.5). Ezeket a gondokat az infrastrukturális, közlekedési és köztisztasági problémák követik, viszonylag magas problémaérzékelési mutatókkal.

A kutyapiszok a nőket sokkal jobban zavarja, mint a férfiakat, a férfiaknak viszont a közlekedési dugó jobban fáj, mint a nőknek.

A bűnözést pedig az alacsonyabb iskolai végzettségűek érzékelik nagyobb problémának. A bölcsődei férőhelyek hiánya és a tömegközlekedés is gondként fogalmazódik meg a fővárosiak körében (6 és 7 közötti mutatók), csak a bulinegyed létét tekintik a közepesnél kevésbé zavarónak (4-es mutató).

(Borítókép: Piknik a lezárt Szabadság hídon 2016. nyarán. Fotó: Bődey János/Index)