Semjén Zsolt már megint titokban tárgyalt az iráni-magyar együttműködésről

2017.05.09. 23:15 Módosítva: 2017.05.09. 23:43

Egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyarország nevében megállapodást kötött Teheránban arról, hogy a magyar és az iráni kormány együtt épít majd atomreaktorokat a jövőben, és Magyarország 26,4 milliárd forintos hitelt ad Iránnak a projekthez. Ezek mind az iráni sajtóból derültek ki, ugyanis a Miniszterelnöki Sajtóiroda nem tartotta fontosnak, hogy tájékoztassa a közvéleményt a részletekről, sem a hitelről, sem az atomreaktorokról, közleményben homályosan annyit írtak, hogy "a magyar-iráni kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, ezen belül a nukleáris biztonsági együttműködésről" tárgyalt Semjén. Azonban hiába próbált titkolózni a kormány, az ATV újságírói kiderítették, hogy pontosan miről szólt a megállapodás.

D KOS20161212003
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Akár azt is gondolhatná az ember, hogy a kormány egy ilyen baki után leáll a titkolózással és a jövőben mindent őszintén, egy sajtótájékoztatón elmond az ország új nemzetközi megállapodásairól. Nem ez történt.

Az LMP-s Ungár Péter hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán arra, hogy Semjén Zsolt már megint titokban tárgyalt az iráni-magyar kapcsolatokról.

"A kormány hivatalos oldalán senki nem számolt be a miniszterelnök-helyettes és az iráni nagykövet közötti találkozóról, arról megint egyszer egy íráni hírügynökségtől tájékozódhat a magyar közvélemény. Semjén állítólag azt reméli, hogy az iráni és a magyar bankok közötti kapcsolatok intenzitásának fokozásától beindulnak majd a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok Budapest és Teherán között, mindeközben Magyarország az isztafáni nukleáris biztonsági konferenciára is delegációt küldött, ezzel tovább ácsolva az iráni-magyar atompaktum alapjait" – írta a politikus az IRNA (Islamic Republic News Agency) beszámolójára hivatkozva.

Eszerint a magyar miniszterelnök-helyettes Belgrádban tárgyalt Irán budapesti nagykövetével, Gholamali Rajabi Yazdival. A két ország közötti együttműködéseket városi szinten erősíteni fogják: Teherán és Budapest, Siráz és Pécs, Jazd és Jászberény a jövőben szorosabban fog együttműködni, valamint Isztafánnal is mélyülni fog több magyar város kapcsolata. A beszámoló szerint Semjén azt reméli, hogy az iráni és a magyar bankok közötti együttműködés erősítésével intenzívebbé válnak majd az üzleti kapcsolatok a két ország között. A felek a két főváros közötti közvetlen repülőjárat elindításán is dolgoznak – írta az IRNA.