Esőkabát, gumicsizma: pénteken legyen mindenkinél

2017.05.11. 20:32

Labilizálódik a légkör, záporoznak a zivatarok, csurran-cseppen a csapadék, de nem kicsit – kedves emberek, ne felejtsék otthon pénteken az esőkabátot.

HEVES ZIVATAROK!

– figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Merthogy:

„Péntek hajnaltól a középső és keleti országrészben a záporok mellett zivatarok kialakulása is valószínű. A péntek délelőtt kelet, északkelet felé visszahúzó, távolodó csapadékrendszer mögött csak átmenetileg stabilizálódik a légkör, csökken a felhőzet. A déli, kora délutáni óráktól kiemelten először az északi országrészben intenzív zivatarfelhők kialakulása várható.”

Csak ezután jön a java:

Délután az északi megyékben és az Alföldön lehet főleg heves zivatarokra számítani, amihez „akár 70-100 km/h-s szélroham és nagyobb méretű jég is társulhat. Az egymást követő záporokból, zivatarokból leginkább északkeleten 20-30 mm feletti csapadék hullhat”.

Az OMSZ csak a dél-nyugati országrészre nem adott ki figyelmeztetést, az ország nagy részére egyes, az északi, északkeleti megyékre kettes fokozatú a most érvényben lévő figyelmeztetésük. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, de északkeleten néhol 19 fok is lehet.