Tölgyessy szerint Orbán ideges, és ő tudja is, miért

2017.05.11. 07:11

Orbán arra építette rendszerét, hogy egy sikertelen országot egyben tudjon tartani – mondta szerda este az Eötvös Csoport rendezvényén Tölgyessy Péter a Hvg.hu beszámolója szerint. A kormányfő szerinte nem oldja meg a problémákat, ehelyett folyamatosan kijelöli azt, aki azokért hibás. Ezért van minden héten újabb harc, új ellenség. De ebben sikeres is, három okból: a piacról tudja finanszírozni a sikertelen országot, az elégedetlenkedőket képtelen egy párt egybekovácsolni, a Jobbik erőssége pedig a Fidesznek kedvez, mert a jobboldalon képez bázist, amiből Orbán meríteni tud, ha szüksége van rá. 

Tölgyessy Péter egy 2016-os előadáson
Tölgyessy Péter egy 2016-os előadáson
Fotó: Huszti István / Index

A Fidesz – illetve még korábban az SZDSZ – volt parlamenti képviselője szerint ez az ország belső feszültségeit ismerve nem is kis teljesítmény, mégis rendszerváltás lesz a vége. Abban a rendszerváltásban pedig a kormány ellenzékével együtt süllyedhet el, mondta az elemző. Szerinte csak az a kérdés, ez mikor jön el.

Ez nem putyinizmus, ez nem is Erdoğan rendszere – mondta az elemző. Ez szerinte valódi magyar rendszer, amelyik a dualizmus és Horthy korára emlékeztet. És ellenzék is van, amelyik mozgolódik rendesen. Tölgyessy azt mondta, a jelenlegi helyzetben kormányváltást nem lehet elképzelni, de törést igen.

Tölgyessy személyesen élte át az egypártrendszer végét, és 1989-ben sem látszott még, hogy rendszerváltás jön. Orbán Viktor is megélte, ahogy váratlanul összedőlt egy erősnek tűnő rendszer – ezért ennyire feszült most a sajátja védelmében. Tölgyessy Péter szerint Orbán azért is ideges, mert 1989-ben láthatta, milyen gyorsan dől össze a legstabilabbnak látszó építmény is. 

Etus meneküljön ez elől külföldre