Egész sor újabb magyar-orosz üzlet jöhet

2017.05.12. 17:22

A szélsőséges érzelmi ingadozásokat meghaladó magyar-orosz viszonyról és a két ország újabb gazdasági együttműködési lehetőségeiről beszélt az MTI-nek mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután Moszkvában eszmecserét folytatott Konsztantyin Koszacsovval, az orosz Szövetségi Tanács külügyi bizottságának vezetőjével.

Németh szerint a – különösen a biztonságpolitika terén meglévő – nézetkülönbségek tudomásul vétele mellett "lehetséges egy elkötelezett és elmélyült párbeszéd Oroszország és a partnerei között". 

Németh szerint a kétoldalú kapcsolat Magyarország részéről immár "nem egy érzelmektől fűtött viszony". Azt mondta, nem könnyű ez Magyarország számára, "tekintettel a múltbeli és bizonyos jelen eseményekre, de a kölcsönös tisztelet és közös érdekeknek az azonosítása alapján lehetséges egy gyümölcsöző együttműködést kialakítani."

Ennek zászlóshajója Paks, és ennek mentén úgy gondolom, hogy további együttműködési lehetőségek körvonalazódnak Magyarország és Oroszország között.

Németh Zsolt az együttműködés potenciális területei között említette meg

az energetika egyéb területeit, a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és a közlekedést.

Mint mondta, hamarosan napirendre kerülnek a hosszú távú gázmegállapodás kérdései, és méltatta, hogy a Wizz Air augusztusban újraindítja a közvetlen légi járatot Budapest és Szentpétervár között.

Finnugor együttműködés

Németh arra is kitért, hogy a folytatódó magas szintű magyar-orosz párbeszéd keretében a közeljövőben ülést tart a gazdasági vegyes bizottság, és az év második felében Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Interparlamentáris Unió (IPU) moszkvai tanácskozásának keretében találkozik majd orosz hivatali partnereivel.

A Németh Zsolt mellett Velez Árpádból (MSZP) és Tilki Attilából (Fidesz) álló delegáció a látogatása során felkereste a finnugorok által is lakott Komi Köztársaságot is, és Sziktivkárban többek között egyetemi vezetőkkel és diákokkal tárgyaltak az együttműködés lehetőségeiről. Németh elmondta, hogy Magyarország, illetve a komik, a marik és az udmurtok részvételével digitális együttműködés kezdődött a finnugor nyelvek terminológiájának kidolgozása és a tantárgyfejlesztés területén.