Egy éve tehetetetlenek a hatóságok a Röszkén parkoló roncsautókkal

2017.05.15. 14:37

A Délmagyar majdnem egy éve írt arról, hogy depónak használják az öreg autókat szállító trélerek a röszkei benzinkút parkolóját, itt pihentetik a kocsikat, míg tovább nem viszik azokat délre. Most újra elmentek megnézni, hogy mi változott, és cikkükből kiderült, hogy semmi.

Vannak olyan rendszám nélküli roncsautók, amik pont ugyanott állnak a parkolóban, mint tavaly, miközben az OMV-kút főparkolójában mindössze egy szabad hely volt, a rokkantaknak fenntartott.

2016. május 11. és 2017. március 11.
2016. május 11. és 2017. március 11.
Fotó: Kovács András / délmagyar.hu

A lap szerint a rendszer úgy működik, hogy a Németországban vásárolt használt kocsikat lerakják Röszkénél, ahonnan azt egy szerb vagy bolgár fuvaros viszi délre. Így a tréleres várakozás nélkül fordulhat vissza az újabb rakományért, miközben egy fillér parkolódíjat nem fizet.

A problémát egy éve nem sikerül rendezniük a hatóságoknak. A benzinkút üzemeltetője szerint a parkoló nem az ő területükön van, hanem közúton. Többször szóltak már a rendőrségnek és a jegyzőnek, mivel a vendégeik sem tudnak a jelenség miatt parkolni.

2017. március 11. és 2017. május 11.
2017. március 11. és 2017. május 11.
Fotó: Kovács András / délmagyar.hu

A megyei rendőrség közlése szerint, mivel a terület az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt.-hez tartozik, nincs intézkedési jogosultságuk, a kocsik elszállításában nem működhetnek közre. Utóbbi cég közlése szerint társaságuk ugyan együttműködik a hatóságokkal, de saját hatáskörben nem járhatnak el. A röszkei jegyző a lapnak pedig azt mondta, hogy jelenleg nincs olyan jegyzői hatáskörbe tartozó eljárás, amellyel a helyzetet rendezni lehetne.

Tehát patthelyzet van, a használt autókkal üzletelő külföldiek ezután is büntetlenül kihasználhatják a helyzetet.