Aláírásgyűjtés indult a civilekért

2017.05.18. 14:08 Módosítva: 2017.05.18. 14:12

Hírességek álltak ki a civil szervezetkért az Amnesty International felkérésére. A rövid videókon Hajó András arról beszél, hogy egy civil szervezet még a jól működő államgépezet mellett is nagyon hasznos munkát végez a nehéz sorsúakért vagy a minket körülvevő környezetért. Csákányi Eszter szerint fontos, hogy az emberek merjék felvállalni a gondolatikat és merjenek bátrak lenni, Kiss Tibi, a Quimby éneke azt mondja: a civilek nagyon sok munkát végeznek nagyon kevés pénzért, pusztán lelkesedésből, ők a társadalom lelkiismerete. Dragomán György író szerint nem szégyen, hogy azt a munkát, amit az állam nem tud elvégezni, azt mások elvégzik, és mások helyett is segítik a szegényeket vagy a menekülteket, akiknek nincs hangjuk.

A videókban szereplők hírességek és másik 100 művész és közismert ember indított útnak tegnap egy petíciót, amelyben azt kérik az országgyűlési képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a külföldől támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A javaslat szerint annak a civil szervezetnek, amely egy éven belül 7,2 millió forintot kap külföldről, regisztrálnia kell magát, felkerül egy állami listára, és minden kiadványára rá kell írnia, hogy külföldről támogatott szervezet. A civilek szerint a kormány az új szabályozással a Soros György által támogatott szervezeteket akarja megbélyegezni, hiszen most is nyilvános a gazdálkodásuk.

Az aláírók azt szeretnék, hogy „Magyarország öntudatos társadalom legyen, ahol az állampolgárok szabad akaratukból szabadon kinyilváníthatják véleményüket, felelősen és szabadon cselekedhetnek, kiállhatnak magukért és egymásért, beleszólhatnak a dolgok alakulásába és megvédhetik jogaikat.” A kezdeményezők várják mindenki csatlakozását, aki egyetért a petícióval, és elutasítja a civil szervezetek elleni támadásokat, mert mint írják, „aki a civileket támadja az minket támad!”

A petíciót aláírók mellett kiáll Fischer Ádám, Kossuth-díjas magyar karmester, aki június 20-ra a Szabadság térre tervezett közös éneklésüket az Európa melletti kiállásnak és a civil szervezetek itthoni zaklatása elleni tiltakozásnak ajánlja.