Ombudsman: Már az új igazgatónő előtt is embertelen hely volt a gödi Topház

2017.05.18. 18:52

Csütörtök délután jelent meg az ombudsmani vizsgálat eredménye a gödi Topház speciális otthon ügyében, ami szerint

az otthonban uralkodó embertelen állapotok már az igazgatónő, Lantosné Berkes Judit kinevezése előtt fennálltak.
A Topházban ellátott egyik bentlakó
A Topházban ellátott egyik bentlakó
Fotó: Bődey János

A több mint 220, főleg súlyos értelmi vagy testi fogyatékkal élő embert ellátó Topházzal kapcsolatban május elején robbant ki botrány, mikor az MDAC nemzetközi civil szervezet embertelen körülményekről, sebesült, ellátatlan, ágyhoz kötözött betegekről adott ki jelentést. Az ombudsman most azt közölte, az intézményben már a vezetőváltás előtt is olyan elhanyagolt ápolási, gondozási és lakhatási körülmények alakultak ki, amelyek az ellátott személyek alapvető jogait rendkívül súlyos mértékben sértették.

Az emberi jogi biztos szerint a legfontosabb most a férőhelyek kiváltása.

Felszólította Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, valamint az intézmény fenntartóját, valamint az otthon vezetőjét, hogy minden szakmai és anyagi támogatást adjanak meg az ügyben. Székely László azt írta, halaszthatatlan egy új stratégia kidolgozása a Magyarországon sok helyen működő hasonló otthonok számára.

Már 2016 előtt is közel lakhatatlan volt

Lantosné Berkes Juditot 2016. november 12-én nevezték ki. Az ápolók szerint az új igazgatónő "agresszívan" kommunikált, több meggondolatlan döntést hozott, de nem ismerte kellően az intézet munkáját. A dolgozók panaszkodtak, hogy levették a kaput a súlyos fogyatékossággal élők részlegéről, ami miatt a többi beteg "félelemben tölti minden percét." Nehezményezték a túlterheltséget és a munkakörülményeiket is.

Az ombudsman állítását, miszerint a rossz körülmények nem Lantosné kinevezéséhez köthetőek, több helyszíni vizsgálattal indokolja: a 2016-os fenntartói és a 2015-ös hatósági ellenőrzések jegyzőkönyvei alapján az épület már 2016 előtt is rémes állapotban volt, az ápolók túlterheltek, az intézmény rosszul felszerelt volt.

2017 januárjában soron kívül meglátogatták az intézményt, ekkor megállapították, hogy az épületben valóban súlyos jogsértések tűnnek.

Az épület nagyon rossz állapotban volt, nem volt akadálymentesítve, a szobák túlzsúfoltak voltak. Számos helyen betört, beszakított ajtókat, omladozó falakat, megbontott villanykapcsolókat, csővezetékeket láttak. A vízvezeték- és csatornahálózat szintén rossz állapotban volt, felújításra szorult. Az épület beázott, gyakran volt csőtörés, ami miatt meg kellett bontani a falakat, renoválásra viszont már nem fordítottak.

Az otthon csak energiaköltségeik csökkentésére nyert pályázatot:  Az otthon az új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív programján keresztül közel 150 millió forintos támogatást kaptak, amiből renoválták az épületek homlokzatát, szigetelték a lapostetőket, valamint kicserélték a külső nyílászárókat is.

Az ombudsmani jelentés szerint a három fő problémát a lerobbant, "gazdátlan" épület, az új igazgatónő és beosztottai közti rossz kapcsolat és az intézet rossz felszereltsége okozta. Székely László szerint a körülmények között súlyosan sérült az otthonban élők esélye a méltó emberi élethez. 

A Topház 1977-ben nyílt meg, 1984-től kezdve 240 férőhellyel működött. Az MDAC jelentése után az állam sietett bezárni az intézményt, és eltávolították a botrány központjában álló Lantosné Berkes Judit igazgatónőt, akire már tíz éve is panaszkodtak a beosztottai. A civil szervezet az Indexnek elmondta, a térségben több országban is készítettek hasonló jelentéseket, de csak Magyarországon találkoztak azzal, hogy az állam egyáltalán nem működött együtt velük.