Orbán: Ha kell, elmegyünk a falig

2017.05.19. 08:14

Orbán Viktor megtartotta szokásos eligazítását a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök elsősorban a kínai látogatásán szerzett tapasztalatairól beszélt – igaz, arról elfelejtették kérdezni, hogyan van az, hogy a Tienanmen téren sikerült megkoszorúznia a kommunizmus hőseinek emlékművét

Orbán ehelyett arról mesélt, hogy Szijjártó Péter milyen fantasztikus munkát végzett a kínai–magyar gazdasági kapcsolatok élénkítésében, és hogy a következő húsz-harminc év kínai gazdasági politikájában Magyarországnak is fontos szerep juthat. 

DMOHA20170428005
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A kormányfő szerint egy akkora ország, mint Kína, azért is akarhat velünk üzletelni, mert ha ránéznek a számainkra, azok jól mutatnak. Van minden, gazdasági növekedés, munkanélküliség csökkenése, Orbán szerint minden a terv szerint halad, ahogy 2010-ben eltervezték Matolcsy Györggyel és Varga Mihállyal. 

Ennek a tízéves tervnek lassan leketyeg, de Orbán úgy látja, hogy a java még hátra van. Ha 2018-ban sikerül megnyerni a választást, akkor 2020-ra 5 százalék fölött lesz a gazdasági növekedés – mondta a kormányfő. 

Természetesen Orbán kapott lehetőséget egy kis brüsszelezésre is, azt mondta, lehangoló az ottani attitűd, ahogyan a problémákat kezelik, és egyébként is:

fordítva ülnek a lovon

– mondta, majd hozzátette a nemzetállamok és az EU központjára utalva: „ők függenek tőlünk, és nem mi tőlünk”. 

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy ha úgy dönt a bíróság, Magyarország kész változtatni a kifogásolt törvényeken (legyen az lex CEU, civiltörvény – bár ezeket szó szerint nem említette), viszont arról a jogunkról nem fogunk lemondani, hogy megvédjük az álláspontunkat. 

Ha kell, elmegyünk a falig

– mondta a kormányfő.