Újra gyűjthetnek a kamupártok 2018-ban

2017.05.19. 19:02 Módosítva: 2017.05.19. 19:04
Miután a 2014-es választásokon kamupártok több mint 300 millió forintos támogatást zsebeltek be, az Állami Számvevőszék feljelentette ezeket. A NAV nyomozása már majdnem mindent felgöngyölített az ügyben, de az ügyészség most mégis lezárta. Így a 2018-as választásokon nem lesz jogi akadálya, hogy kampánytámogatást gyűjtsön be bármilyen kamupárt, amik sokszor megtévesztő néven futnak.

A NAV vizsgálatát a 2014-es országgyűlési választások alatt felbukkant kamupártok ellen megszüntette az ügyészség, írja a 24.hu. A 2018-as választás előtt egy évvel ezzel az ügyészség zöld utat és elég időt adott a kamupártok kampányainak.

A 2014-es országgyűlési választások alatt több kamupárt is gyűjtött kampánytámogatást - összesen mintegy 356 milliót el is költöttek belőle. Az Együtt 2014 Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a Magyarországi Cigánypárt, a Seres Mária Szövetségesei, az Új Dimenzió Párt, az Új Magyarország Párt, a Zöldek Pártja, a Haza Nem Eladó Mozgalom és az Összefogás Párt is közéjük tartozott - ezek a pártok nem politikai babérokra törtek, csak a támogatások bezsebeléséért alakultak. A pénzek elköltését a Hivatalos Értesítőben sem részletezték, "anyagi kiadások" néven írták le őket.

zoldpart2

A Fidesznek viszont mindez kapóra jött - ezeknek a pártoknak a támogatottsága nagyon alacsony volt, de ha kevésen múlik a kétharmados többség, akkor rájuk is szükség lehet. 2014-ben a Fidesz legalább két egyéni mandátumot nyert ezeknek a pártoknak köszönhetően.

Az ügyészség indoklása az volt, hogy ez a „cselekmény nem bűncselekmény", ezért a NAV majdnem befejezett nyomozását megszüntették.